2015. november 28., szombat

Könyves karácsonyi ajándékötletek 2. - Szülőknek, családtagoknak, akik nem olvasnak regényeket és a pszichológia kedvelőinek

Még a könyvmolyok családi körében is előfordulnak olyan emberek, akiknek vagy idejük, vagy kedvük nincs leülni és elolvasni egy regényt. Egyszerűen nem szokták meg, hogy olvassanak, más elfoglaltságuk vagy hobbijuk van. Ezzel nincs is semmi gond - csak akkor, ha mégis könyvet vennénk neki ajándékba. Ne felejtsük el: nem magunknak vásárolunk! Ne úgy vegyünk meg egy ajándékot, hogy az nekünk tetszik! Éljük bele magunkat a szeretteink helyébe, és gondoljuk át, vajon ők örülnének-e neki. Lehet, hogy egy tök jó könyvet szemelsz ki, de ha az ajándékozottadnak teljesen más ízlése van, akkor ez egy bukott ügy. 
Ebben a posztban olyan könyveket gyűjtöttem össze, melyek nem regények, inkább pszichológiai, lelki tanításai vannak, különböző témákban: család, kapcsolat, szeretet... Hiszen karácsonykor ez a fő témánk egyébként is, tehát nem igazán lehet mellényúlni, egyébként meg nagyon hasznos tanácsokkal látják el az olvasókat. Mivel az ilyen jellegű könyvek hazai "nevelőnője" a Harmat Kiadó, ezért az általuk kiadott könyvekkel fog foglalkozni ez a poszt. Én mind olvastam és szerettem, nyilván ezért is ajánlom. :-) 


Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2015
204 oldal

Fülszöveg: 

„Ez a könyv Amerika- és Európaszerte nagy sikert aratott. Feltétlenül nyereség, hogy magyarul is olvashatóvá vált. Szerzője – Gary Chapman – a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva újabb fontos felfedezést tesz: a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetése közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Ezért gyakran megtörténik, hogy a szeretett személy a szerelmi lángolás alábbhagyása után nem érzi, hogy társa szereti őt. Sok házastársi kapcsolat szenved kárt emiatt. Pedig a megoldás egyszerű: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk "szeretetnyelvét”. A könyvben olvasható esetleírások – de bármelyikünk személyes tapasztalatai is – könnyen meggyőznek arról, hogy a házasságokban oly gyakori kommunikációs zavarok „kulcsa” került birtokunkba ezzel a könyvvel." (dr. Pálhegyi Ferenc)


Véleményemet a könyvről itt olvashatjátok:
http://www.amasikvilag.hu/2015/06/gary-chapman-az-5-szeretetnyelv.html

Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2012
146 oldal

Fülszöveg:
Chapman saját házasságának kezdeti nehézségeiből kiindulva gyűjtötte össze azokat a szempontokat – kommunikáció, érzelmek kifejezése, konfliktusmegoldás, bocsánatkérés, nézeteltérések tisztázása, pénzügyek kezelése, a szülőkkel való kapcsolat, házassági szerepek, szexuális beteljesülés, a különbségek összehangolása –, amelyeknek közös átgondolása egészségesebbé és boldogabbá teheti a párokat. Könyvét beszélgetésre inspiráló olvasmánynak szánja, amely segít a pároknak – akár az esküvő előtt, akár utána – egymás jobb megismerésében és az együttéléshez szükséges kapcsolati készségek kialakításában.

Véleményemet a könyvről itt olvashatjátok: 
http://www.amasikvilag.hu/2015/06/gary-chapman-12-dolog-amit-jo-lett.html

Kevin Leman: Születési sor(s)rend
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2014
336 oldal

Fülszöveg:

Milyen szerepet játszik a születési sorban elfoglalt helyünk abban, hogy olyan emberré váltunk, amilyenek ma vagyunk? Akárhová is érkeztünk a sorban, ez a pozíció számtalan módon rányomja a bélyegét az életünkre. Alapvetően meghatározza a személyiségünk alakulását, a kapcsolatainkat. A könnyed és szórakoztató, mégis informatív olvasmány, humorral és sok példával fűszerezve ad támpontot saját személyiségünk eredőinek jobb megértéséhez, a harmonikusabb párkapcsolathoz, az elsőszülött, középső vagy épp legkisebb gyerekek neveléséhez, és ahhoz, hogy jobban eligazodjunk a kapcsolatok útvesztőjében az élet minden területén.


Véleményemet a könyvről itt olvashatjátok:
http://www.amasikvilag.hu/2014/06/kevin-leman-szuletesi-sorsrend.html

Kevin Leman: Útmutató lányos apáknak
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2014
234 oldal

Fülszöveg:

Nincs is ennél nagyobb bók: „Olyan férjet szeretnék, amilyen te vagy, apa.” 

„Belegondolt már abba, hogy apaként Ön teheti a legtöbbet azért, hogy a lánya sikerrel boldoguljon az életben? Hogy az önbecsülése, a döntései, a viselkedése, a jelleme, sőt még a leendő férjéről alkotott elképzelése is Öntől függ? Ha megszívleli az Útmutató lányos apáknak egyszerű tanácsait, épp olyan apává válhat, amilyenre a lányának szüksége van” – ígéri dr. Leman, aki pszichológusként és négyszeres lányos apaként már csak tudja! 

Tapasztalatai és meglátásai segítenek az apáknak, hogy jobban kiigazodjanak lányaik világában, és olyan hatással legyenek az életükre, amilyennel csak egy apa lehet a lányára. 
Ha tudni szeretné, hogyan 
– igazodjon el a hajbavalók, a lelki gubancok és a női érzelmek forgatagában 
– nyújthat olyan biztonságot és érzelmi támaszt, amely lánya egész életét végigkíséri 
– érheti el, hogy a lánya hallgasson Önre 
– lengesse a békezászlót, mikor a család nőtagjai hajba kapnak 
– beszéljen a lányával arról, hogy mi jár a fiúk fejében 
– fékezze kritikus hajlamát 
– gondoskodhat arról, hogy lánya sikeres legyen a párkapcsolat terén 
ez a könyv Önnek szól!
Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése