2013. október 9., szerda

Naomie Hay: A nyeremény

Szerző: Naomie Hay
Cím: A nyeremény
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 126 oldal 

A borítóról: 
Mielőtt a könyv értékelésébe belekezdenék, gratulálok Barna Gergelynek az igényes borító megtervezéséhez és az Álomgyár Kiadónak a kivitelezéshez, nagyon szeretem az ilyen megoldással készült borítókat, amiknek domború kép van az elején, emellett jól passzol az írónő nevének színe a kép színéhez, ezzel együtt szépen kiemeli a könyv címét - ami valljuk be, a lényeg. :) 

Fülszöveg: 
Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddig megfosztott? 
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel? 
M. napjai úgy teltek, mint bármelyik háziasszonyé. egy márciusi hétfőn változott meg minden számára, amikor a saját lottószámait látta viszont az újság hasábjain. 
Nyereményéből egy titkos álomvilágban kezdi megvalósítani vágyait, miközben mit sem sejtő családja előtt tökéletesen játssza mindennapi szerepeit. Az elhallgatott dolgok száma viszont egyre csak nő. 

A könyvről: 
A főhősünk M. egy átlagos, teljesen hétköznapi háziasszony. Végzi otthon a dolgát, főz, mos, takarít, gyerekeket nevel, a férje dolgozni jár. 
Bár az írónő nem tér ki M. belső tulajdonságaira, a cselekedeteiből és tetteiből megismerhetjük azokat. Érthetetlen volt számomra M. reakciója, amikor kiderült, hogy megnyerte a lottó főnyereményt. Hiszen családja van, akikről semmi rosszat nem tudtunk meg, egy átlagos férj egy átlagos munkahelyen, ráadásul pacsi a férjnek még a megcsalásnak is ellen tud állni. Az apróbb utalásokból rájöhetünk, hogy semmi probléma nincs M.-ék házasságában, hiszen a férj viccelődik vele, kitart mellette, dolgozik a családjáért. A főhős mégis olyasmi miatt problémázik, amit sokan mások ugyanúgy tesznek minden nap, mint ő, a különbség annyi csupán, hogy mások mosolyogva, boldogan dolgoznak a szeretteikért. 

Éppen ezért nem is értettem, hogy miért akarja eltitkolni a nyereményt a családja elől a háziasszony. Mintha kitaszítottként élne ebben a "csapatban", mintha lennének a gyerekek apukával, meg lenne külön anyuka, aki mint egy bejárónő, dolgozik rájuk, de semmiféle érzelmi kapcsolata nincsen velük. A családban élők 99%-a úgy reagálna a lottó főnyereményre, hogy azonnal elmondja a párjának, akivel elvileg azért van, mert tökéletesen megbízik benne és szereti, mellette akarja leélni az életét. Úgy érzem, főhősünk saját magának generálja a problémákat, és ott is gondot és munkát lát, ahol nincs is. 

M. úgy tervezi, amíg nem lesz meg a nyereménye, rájár a kosztpénzre, és abból vásárolgat magának olyan dolgokat, amiket eddig nem lehetett. Ez volt a másik furcsaság ebben a házasságban, hiszen az esküvőtől a két ember ilyen téren is "eggyé válik", nem tudom elképzelni, hogy a férjemmel úgy éljünk, hogy bizonytalanok vagyunk a saját anyagi helyzetünkben, nem tudjuk, hogy hol mennyi pénzünk van. 
Amikor a család többi tagja is megtudta, hogy milliomosok lettek, mindenki teljesen kifordult magából. Itt olyan érzésem volt, mintha eddig olvastam volna egy családról, most meg elkezdenék egy másikról. Végig nyomasztó hangulatú a könyv, és a cím meg a fülszöveg alapján az ember nem erre számítana. 

Összességében nem volt szimpatikus a főhősnő, de hol van az megírva, hogy egy könyv csak akkor jó, ha szerethetőek a szereplők? Abszolút nem kell megszeretnünk M.-et ahhoz, hogy jónak érezzük a történetet vagy a megfogalmazást. 

Pozitív, és nagyon örültem, hogy nem találkoztam a sablonos, fejezetes felosztással a könyvben, fejezetek helyett napokra van bontva. Mindig szívesen olvasok olyan könyvet, ami valami hasonló módon kitűnik a többi közül. 
Emellett attól, hogy a nagy átlag nem úgy reagálna, ahogy a könyvben szereplők reagálnak bizonyos helyzetekben, még nem lesz rossz egy könyv. Tetszett az alapötlet, a kivitelezéssel sem volt komolyabb problémám. A hangulatom kissé agyoncsapta, de nem csak a vidám könyvek a jó könyvek. :) 

Pontozásom: 
Borító: 5*/5
Történet: 4/5
Megfogalmazás: 4/5
Szereplők: 3/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése