2013. október 25., péntek

H. De Vere Stacpoole: A kék lagúna

Szerző: H. De Vere Stacpoole
Cím: A kék lagúna
Eredeti cím: The Blue Lagune
Fordította: Kosáryné Réz Lola
Kiadó: Móra 
Kiadás éve: 1989
184 oldal
Fülszöveg: 
"Hová sodorja a szeszélyes tengerár a kis csónakot három, hajótörött utasával, az öreg, részeges, de aranyszívű tengeri medvével, az angyali szépségű nyolcéves leánykával és az értelmes, talpraesett kilencéves fiúval? Szerencsére jó helyre. Egy lakatlan, ám egzotikus szigetre a Dél Keresztje alatt. Az öreg tengerész, miután megtette kötelességét, kitanította a gyerekeket a robinson-élet minden fortélyára, meghal. Ám az árvák boldogulnak magukban is, és épségben, egészségben fölcseperednek, sőt ártatlan-boldog szerelembe esnek... 
Ám a megbízhatatlan természet véget vet az immár hármas idillnek - közben ugyanis gyermekük született -, mert ezúttal a szigetről sodorja el a kis csónakot a végtelen vizekre...
Ezt a robinsonádot több filmes is szalagra álmodta, sőt rendezte. Már a két világháború közt is készült a regényből film. Az eddigi utolsó változat amerikai színekben került forgalomba, s hatalmas sikert aratott, amiben a női főszerepet játszó Brooke Shields varázslatos szépségének is jelentős része lehetett."

A könyvről: 
Ezt a könyvet úgy érdemes elolvasni, ha 1) láttad már a filmet, és nem a sztori miatt érdekel, hanem az érzés miatt vagy 2) nem olvasod el előre a fülszöveget. Ugyanis a fülszövegben le van írva a könyv története egy az egyben, még a vége is. 

A film jobban tetszett, mint a könyv, nekem egy kicsit szappanoperás, a Júlia-könyvekre emlékeztet a stílusa. Ezt a történetet nagyon szépen is meg lehetett volna írni, kidolgozni a tájleírást, a szereplők jellemét. Néhol összecsapott, kapkodó a stílusa, emiatt kissé élvezhetetlen, nem tudom annyira beleélni magam, mert amint ez megtörténne, máris ugrunk az időben és teljesen más történések jönnek. Túl soknak tartottam azt a részt, amikor még a hajó legénységével a fedélzeten vannak és túl kevésnek a szigeten eltöltött idő leírását ahhoz képest, hogy ennek pont fordítva kellene lennie. A könyv felénél sodorja csak őket a sors más vizekre, pedig elvileg az egész történetnek a szigeten zajló dolgokról kellene szólnia. Vannak emellett fontosabb dolgok, amik fölött csak úgy átsiklik az író: például amikor a leányzó terhes lesz, nem tudunk semmit a terhesség időszakáról, egyszer csak megszüli a gyermeket, és ennyi. 

Letenni mégsem tudtam, szívesen olvastam, de akkor is úgy érzem, hogy valaki másnak a kezébe kellett volna belenyomni ezt a tollat, nagyobb hatást ért volna el. 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 3/5
Kidolgozottság: 3/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 4/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése