2011. december 29., csütörtök

2011, év végi összesítő

Könyvek szempontjából viszonylag tartalmas évet tudhatok magam mögött. Kicsit bánom, hogy nem vezettem, hogy ebben az évben mennyi könyvet vettem meg. Azt mindenesetre tudom, hogy a 2011-es olvasásaimnak száma: 51 db könyv. Mivel a terv 50 volt, ezt sikerült teljesítenem. A jövő évi tervem a 80 olvasás. Ez az év volt az, amikor megismerkedtem a Moly nevű oldallal, ahol vezethetem az eddigi olvasásaimat, jelenlegi olvasásaimat, mik azok, amikkel a későbbiekben szeretnék megismerkedni, illetve tudom értékelni a könyveket 10-es skálán és szövegesen is. Emellett ez az oldal mást is hozzáadott az életemhez: hozzám hasonló embereket ismertem meg, akik szintén könyvmolyok, ám nem csak könyvekről tudtunk beszélgetni. Sok mindent "átéltünk" együtt, sok kihívást és eseményt teljesítettünk az oldalon. 

Együtt választottuk ki, hogy milyen kitüntetés járjon egyes kihívásokhoz, virtuálisan együtt töltöttük a karácsonyt, és láthattuk, kinek milyen karácsonyfája volt, és kinek milyen könyv került alá. Megismerhettem a molyok háziállatkáit, láthattam kedvenc bögréiket, könyvjelzőiket, bepillantást nyerhettem szobáikba, ahol megcsodálhattam könyvespolcaikat. Együtt örültünk valami újnak, és együtt csodáltuk, hogy milyen kreatív a másik. 

Darukat is hajtogattunk, amikből hamar meglett az 1000 darab. Vizsgaidőszakban nem csak magunkért, hanem egymásért is aggódtunk. Fogtuk a fejünket @Timus_ Hello Kittys cuccai láttán és jókat nevettünk @GonoszKaktusz senkit sem kímélő értékelésein. 

Vártuk, hogy kit hová vesznek fel a felvételizők közül nyár elején, és sokan örültünk, hogy az a főiskola/egyetem, ahová mi is járunk, új mollyal gazdagodik. 
Együtt olvastuk az Anna Kareninát, és @Ciccnyog kihívására is kérés nélkül sokan feljelentkeztünk, hogy megismerkedhessünk a gonosz bohóccal AZzal. 

Olvastunk a szabadban, amiről rengeteg kép készült, és előfordult az is, hogy @Vizsla mellettem ült az asztalnál, mégis a molyon vitattuk meg könyves élményeinket. 
Túl vagyunk Az olvasás 7 hetén, és sokan reméljük, hogy 2012-ben is lesz részünk valami hasonlóban. 

Az idei évben a szokásoshoz képest is nagyon változatosan olvastam. Nem csak arról van szó, hogy vegyesen olvastam regényeket, meséket, verseket, novellákat... Olyan könyveket vettem a kezembe, amikről nem gondoltam, hogy valaha el fogom olvasni. Voltak köztük olyanok, amiket nagyon megszerettem, és akadtak olyanok is, amiket szenvedés volt végigolvasni. De ha egyszer belekezdek egy könyvbe, akkor be is fejezem. 

Kicsit most az olvasmányaimról írnék, azokról, melyeket 2011-ben olvastam vagy azért, mert érdekelt, vagy azért, mert az iskolában kellett valamelyik tantárgyamhoz, vagy azért, mert a Molyon olyan kihívásra jelentkeztem, mely a könyv elolvasásával volt kapcsolatban. Nem szeretném megemlíteni az összes idén olvasott könyvet, csupán azokat, amik valamiért mély nyomot hagytak bennem. Tehát, akkor: 

Ami a legkevésbé tetszett: Sebestyén Balázs: Szigorúan bizalmas
Amit még mindig nem tudok hová tenni: Junicsi Vatanabe: Japán szeretők
Ami pozitív csalódás volt: Mika Waltari: Szinuhe
Amiről tudtam, hogy biztosan nem csalódok benne: Nagy Viktor: Használati utasítás börtönhöz
Amit biztosan nem veszek többet a kezembe: Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
Ami elnyerte nálam a 2011-ben olvasott könyvek közül a "legszebb borító" címet: Charles Bukowski: Posta
Sorozatok, melyeket elkezdtem, és szeretném folytatni a későbbiekben:
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója
Lisa Jane Smith: Vámpírnaplók

Akiktől egynél több könyvet olvastam: Ady Endre, Durrell, Bukowski, Meg Cabot, Nora Roberts (erre nem vagyok büszke), Janikovszky Éva, Stephen King.
Amelyik könyv idén a legtöbbet volt a kezemben: Ady Endre összes versei 
Kedvenc mesekönyveim ebből az évből: 
- Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
- Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen 
Amit biztosan újra fogok majd olvasni: Tolsztoj: Anna Karenina

Remélem, a 2012-es évem is legalább ennyire tartalmasnak mondható majd, és végre sikerül rávennem magam a Háború és békére és a 22-es csapdájára is. Az előbbit évek óta tervezem, az utóbbit kb. 1 éve... 
Ééés akkor én most le is zárom magamban a 2011-es évet, és 2012-vel kezdődjön egy új év, új élettel és új könyvekkel.
Boldog új évet az olvasóimnak! :) 


3 megjegyzés :

 1. Neked is boldog Új évet szívem!!! Remélem én is hozzá tudok majd járulni egy új könyvhöz a 2012-es évedben. Inkább azt kapsz ezentúl mint hógömböt:) Szeri!!!

  VálaszTörlés
 2. Jaaa és találd ki hogy ki vagyok :)

  VálaszTörlés
 3. Nahát, Te is olvasod a blogom? :)
  Hogyne tudnám, hogy ki vagy... Nem hív engem akárki "Szívem"-nek! De csak én tudom, és maradjon is így! :)
  Köszönöm, hogy benéztél ide! Én is szeretlek! :) <3

  VálaszTörlés