2011. december 22., csütörtök

Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Szerző: Paulo Coelho
Cím: Veronika meg akar halni
Eredeti cím: Veronika Decide Morrer
Fordította: Nagy Viktória
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2007
224 oldal


Fülszöveg:
A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan, mégis úgy dönt egy reggel, megöli magát. Egy szanatóriumban tér magához a sikertelen kísérlet után, ahol barátokra talál, és egy skizofrén fiúban igazi társra lel. 
A Veronika meg akar halni a világ egyik legnépszerűbb brazil szerzője által írt trilógia második része: A Piedra folyó partján ültem, és sírtam, valamint Az ördög és Prym kisasszony című regényekkel alkot kerek egészet.

A könyvről: 
Ott kezdeném, hogy már többször szemeztem ezzel a könyvvel a könyvesboltban, tehát valamiféle kapcsolat már rég kialakult köztünk. Ahányszor ott jártam, a kezembe vettem, belelapoztam, megszagoltam, forgattam, de valamiért mindig visszatettem, és egy másik mellett döntöttem. Aztán 1 hete ismét bementem, lezajlott ugyanaz a rituálé, ami eddig, már nyúltam volna egy másik könyvért, hogy azt fogom megvenni, aztán úgy döntöttem: elég. Annyiszor szerettem volna, most emellett döntök. Jól tettem. 

"Bolond az, aki a saját világában él. Mint a skizofrének, a pszichopaták vagy a mániákusok. Vagyis, akik különböznek a többiektől."

Még aznap bele is kezdtem, és ha elég szabadidőm lett volna, helyben végig tudtam volna olvasni, és addig nem aludtam volna, amíg ez nem sikerül, részben mert rövidke könyv, részben mert lekötött. 

Sokan sokféleképpen vélekednek Coelho műveiről, de aki egyet elolvas, biztos, hogy nem marad közömbös. Nagyon sokan szeretik, egyik után veszik kézbe a másikat, mások utálják, mondván, hogy divatkönyv, kár a tintáért és a lapért. Én egyik táborba sem tartoztam, és egyelőre pártatlan is maradnék, míg nem ismerkedem meg a többi könyvével.
Első olvasmányom tőle Az alkimista volt. Nem hagyott bennem mély nyomot, nem nagyon kötött le, és nem maradt számomra emlékezetes. Aztán jött a Tizenegy perc, amit nagyon szerettem, és sok embernek bátran ajánlanám. 
Most pedig a Veronika meg akar halni... 
"Ne féljetek mások lenni, de tanuljátok meg, hogyan kell feltűnés nélkül csinálni."


Veronika 24 éves nő, megvan mindene, amire szüksége van: jó állás, szerető szülők, szépség... Sok férfi bolondul érte, ő mégsem boldog. Nem tetszik neki a környezete, a világ, az emberek viselkedése, ezért egy napon úgy dönt, hogy öngyilkos lesz. 
De hogy bármikor meggondolhassa magát, a tablettákat egyesével szedi be, hogy bármelyik után legyen visszaút. 
Azonban nem hal meg, elmegyógyintézetbe kerül, ahol az orvos közli vele, hogy a szíve maradandó károsodást szenvedett, 6 napja van hátra. 
Veronika megpróbál úgy élni ebben a 6 napban, ahogy eddig nem élhetett, a szabályok miatt. 
Rájön, hogy létezik másképp, nem kell monotonitásban élnie, viszont már nincs visszaút... 

"…én bolond akarok maradni, és úgy akarom élni az életemet, ahogy megálmodom, nem pedig úgy, ahogy mások elvárják."

A könyv elején Veronikában magamra ismertem. Valahogy minden sornál arra gondoltam: tudom, mit érez, és éppen ezért nem ítélem el őt. 
Aztán elérkezett az elmegyógyintézetes rész, ahol valami más fordult meg a fejemben: ők tényleg bolondok? Biztos ez? Ki dönti el? 
Azon agyaltam, hogy ha bekerülnék egy bolondokházába, mi alapján gondolják rólam, hogy bolond vagyok? Mindenkinek vannak hülyeségeik. Biztos, hogy beteg az az ember, aki a saját világában él, aki szeret elmerengeni, álmodozni? 
Vajon az életben hányan lesznek néhány pillanatra Veronikák? Olyanok, akikről nem is gondoljuk... Vajon hány embert foglalkoztat az öngyilkosság gondolata? És ezek közül hányan lennének, akik ekkora nyugalommal és határozottsággal csinálnák végig...? Annyi minden eszembe jutott még... Amikről regényt lehetne írni... De ez  most nem egy regény... 

"– Meggyógyultam?
– Nem. Maga más, mint a többi ember, de szeretne ugyanolyan lenni. És ez, véleményem szerint, nagyon súlyos betegség.
– Súlyos, ha valaki más?
– Nem, az a súlyos, ha valaki mindenáron ugyanolyan akar lenni, mint a többiek."

Pontozásom: 
Borító: 4/5
Történet: 3/5
Szereplők: 4/5
Stílus: 4/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése