2014. november 17., hétfő

Első lépések a Harmat Kiadótól


A Harmat Kiadó újdonsága az "Első lépések" könyvsorozat, melynek egy-egy kötete különböző problémákkal foglalkozik, és segít leküzdeni azokat. Volt szerencsém az öt kötetből kettőt elolvasni, ezért kiemelten most a szorongásról és az alkoholproblémáról szóló könyvekkel foglalkoznék. Ezek minőségét és hasznosságát figyelembe véve azonban bátran ajánlom a kötetek közül bármelyiket - amelyikre az olvasónak szüksége van, mert biztos vagyok benne, hogy mindannyian tudnánk választani a kötetek közül olyat, amire szükségünk van vagy miattunk, vagy egy ismerősünk miatt. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------Szerző: Dr. Kate Middleton
Cím: Első lépések - Kiút a szorongásból
Eredeti cím: First Steps out of Anxiety
Fordította: Forgács Ildikó
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2014
116 oldal, 1500 Ft

Fülszöveg:

"A szorongás megkeseríti életünket, elrabolja örömünket, nagyszerű lehetőségektől foszt meg és nem engedi, hogy pihenjünk. A félelem olyan, mint az erdőtűz: nem marad egy helyben. Ha elkezdünk menekülni előle, egyre nő és terjed. Miközben kétségbeesetten próbáljuk elhessegetni, sarokba szorít, és egyre bővíti a kerülendő dolgok listáját. 

A könyv pszichológus szerzője, aki maga is megküzdött a liftektől való rettegésével, elmagyarázza, hogy a szorongás eredeti, hasznos funkciójában egy jelzés, amely figyelmeztet, hogy ellenőriznünk kell valamit. A félelmet nem tudjuk teljesen eltüntetni az életünkből, ha azonban a könyvben leírt világos lépéseket követve szembenézünk vele, már nem fog elhatalmasodni rajtunk. Képesek leszünk visszaterelni azok közé a korlátok közé, ahol a szorongásnak működnie kell."

Igényes, logikusan felépített ismertető a szorongásos betegségekről, a pánikrohamról és arról, mi lehet a megoldás ezekre a problémákra. Mind szorongunk valami miatt, akad, aki a vizsgák alkalmával, akad, aki a munkahelyen, de általában a szorongásaink teljesen "fölöslegesek", csupán abban a szituációban ezt nem tudjuk elfogadni. Tipikusan "bolhából elefántot" effektus, és ennek leküzdésében szeretne segíteni nekünk ez a könyv.
Meglepő volt számomra, hogy az író szerint a megoldás a relaxáció lehet - én alkalmazni fogom a tanácsokat, ötleteket, ha szükségem lesz rá.
Egyetlen dolgot hiányoltam, vártam volna, hogy a könyv foglalkozik a legnagyobb és legmélyebb szorongással, a halálfélelemmel. Érdekelt volna, milyen megoldást talál az ennyire súlyos problémára. Leginkább olyan helyzetekre tér ki, amikor valamilyen szituációnak köszönhetően jönnek elő a félelmek, de nem tudtam meg, mi a teendő akkor, ha nincs helyhez vagy szituációhoz kötve a szorongás.
Ami leginkább tetszett: az "őszintén"-részek, melyek bevonják az olvasót a problémák megoldásába, amelyek csak az olvasóról szólnak és feladatot adnak, hogy sokkal személyesebb lehessen az egész kötet.
Aki szembe szeretne nézni a szorongása okával, és ehhez a könyv segítségét kérné, itt tudja megrendelni 20% kedvezménnyel, és még a könyvesboltig sem kell elmennie:
Kiút a szorongásból c. könyv megrendelése a kiadótól --------------------------------------------------------------------------------------------------

Szerző: John McMahon
Cím: Első lépések - Kiút az alkoholproblémából 
Eredeti cím: First Step out of Problem Drinking
Fordította: Forgács Ildikó
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2014
110 oldal, 1500 Ft

Fülszöveg:
Támadt már olyan gondolata, hogy túl sokat iszik, és ezen változtatni kellene? - teszi fel a kérdést a könyv addiktológus szerzője, aki saját tapasztalatból szól, hiszen harminc évvel ezelőtt maga is ebben a helyzetben volt. Bemutatja, milyen hatással van az alkohol az agyra, a testre és az életvitelre, és milyen módszerek lehetnek segítségére annak, aki szeretne leszokni a túlzott alkoholfogyasztásról. 
Gyakorlati szempontból közelíti meg a változás útjának egyes lépéseit: 
- mikor válik az alkohol problémává
- hogyan változtathat a helyzetén - legyen ez az első próbálkozása vagy a sokadik 
- kitől érdemes segítséget kérni, és kitől nem
- milyen reális célokat tűzzön ki
- hogyan kerülje el a visszaesést, illetve mit tegyen, ha ez mégis megtörtént
- hogyan támogathatja a hozzátartozó az alkoholproblémától szenvedő embert?

Azért döntöttem úgy, hogy ezt a kötetet is elolvasom, mert az összes káros szenvedély közül, ami létezik, az alkohol az, amit a legkevésbé tudok elviselni. Legyen szó alkoholproblémákról vagy csupán egy pohár sörről, nem szeretem, és bármi mást szívesebben elnézek, mint azt, hogy valaki "iszik, mert ettől jól érzi magát".
Soha nem voltak alkoholproblémáim, tizenévesen sem mozgatott soha, hogy milyen lehet berúgni minden hétvégén. Nyilván ittam én már életemben alkoholt, de ugyanolyan lett róla a véleményem, mint az olívabogyóról: kipróbáltam, nem tetszett, köszönöm szépen.
Viszont talán ez az egyetlen olyan "függőség", ami fölött a legtöbben szemet hunynak és a legtöbben nem is veszik komolyan.
Egy dohányzó embert ezernyi támadás ér, hogy nem vigyáz az egészségére, ahogyan a környezetére sem, mert telefüstöl mindent.
Egy olyan fiatalt, aki kipróbálta már a füvet, szintén mindenki támad, akinek tudta van a dologról, pedig sokkal kevésbé egészségtelen, mint az alkohol (soha még csak ki sem próbáltam semmiféle drogot, tehát a véleményem mellett szigorúan kívülállóként, de kitartok). Félreértés ne essék, senkit nem szeretnék buzdítani semmiféle káros szenvedélyre, nem is támogatom, csupán jelzem, hogy van, amit ennél is jobban utálok.
Aki rendszeresen alkoholt fogyaszt, annak az embernek senki nem szól, hogy probléma van, mert az emberek többsége az alkoholfogyasztást nem gondolja problémának. Ha valaki felfigyel mégis arra, hogy valaki túl sokat iszik, leteremtik azzal, hogy "napi 1-2 üveg sör még nem a világ vége". Dehogyisnem.
Dolgoztam kocsmában, és tapasztaltam, hány ember ment tönkre az alkohol miatt, mind egészségügyileg, mind szociálisan, és nem mellékesen anyagilag is.  Végignéztem cirka két év alatt, hogyan válnak a huszonévesek kinézetre negyvenéves beteg emberekké. Tapasztaltam olyat, aki alig van tudatánál, vagy ahogy "volt-kocsmáros" férjem mondaná: soha nem józanodik ki. Igen, létezik ilyen.
Az elmúlt időszakban, amikor kocsmában dolgoztunk, illetve rendszeresen a kocsmában voltunk, több olyan embert "temettünk el", akiket alkoholproblémák miatt kellett elbúcsúztatnunk.
Éppen ezek miatt a tapasztalatok miatt aggódom az emberekért, mindenkiért - legyen az barát vagy ismerős, szomszéd vagy olyan ember, akit soha nem szerettem. Ha a kocsma az enyém lenne, nem érdekelnének a bevételek, a pulton árusítanám ezt a könyvet, és rátukmálnám mindenkire, akinek sört csapolok.
De addig, amíg a kocsmárosok nem szeretnék kockáztatni a bevételüket, itt is megrendelhetitek, most kedvezményes áron (1200 Ft-ért), és a futár házhoz szállítja:
Kiút az alkoholproblémából megrendelése a kiadótól 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése