2014. november 2., vasárnap

Jan Godfrey - Estelle Corke: Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa?

Szerző: Jan Godfrey - Estelle Corke
Cím: Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa? 
Eredeti cím: What happens when you die Grandpa? 
Fordító: Gulyás Melinda
Illusztrátor: Estelle Corke
Kiadás éve: 2014
Kiadó: Harmath Kiadó
29 oldal, 2200 Ft


Fülszöveg:
"Nagypapa születésnapjára minden évben rózsaszín virágba borult a cseresznyefa, de idén a fa nem volt sehol! Csak egy tömzsi tuskó árválkodott a helyén. 
- Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa? - kérdezte Veronika csodálkozva. 
- A fa meghalt, mert már nagyon-nagyon öreg volt. Ki kellett vágni - felelte nagypapa."
Nagypapa és kis unokája a kertben sétálgatva gondolkodnak életről, halálról, mennyországról. 
A könyv szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak kíván segíteni abban, hogy egyszerűen és világosan beszélgessenek a gyerekekkel az elmúlásról általában vagy egy családtag, ismerős haláláról. 

Általánosságban a témáról: 
A halál nagyon nehéz téma, gyakran hallani, mennyien vannak, akiknél mindennapos téma a halálfélelem. Nyilván félünk az ismeretlentől, nem tudjuk elfogadni és megérteni azt, hogy eljön az idő, amikor nem létezünk. Nem tudjuk, hogy mi vár ránk. Nemhogy gyerekekkel, sokszor még felnőttekkel is nehéz beszélni róla. 
Szükségem volt erre a könyvre, mert ezek a gondolatok az én mindennapjaimba is befészkelték magukat, és keresni szerettem volna valamit, ami egy kicsit könnyebbé teszi azokat a perceket, amikor ezen jár az agyam. Úgy hallottam, a legtöbbet az segít a félelmek leküzdésében, ha keresünk valamit, amiben tiszta szívből hihetünk. 

A borítóról és az illusztrációról: 
Mielőtt részletesebben belemennék a könyv témájának fejtegetésébe, muszáj megjegyeznem, hogy a külseje elvarázsolt! Gyönyörű, tarka, játékos illusztrációkkal van tele, a sok szín akkora békét sugároz, hogy - bár csupán röpke 29 oldal, de - az ember csak úgy tudja végiglapozni, hogy a szíve megtelik szeretettel és nyugalommal. Találkoztam már szépen megrajzolt képekkel és igényes elrendezésű oldalakkal, de talán kijelenthetem, hogy a polcomon lévő közel 800 könyv közül ez a legszebb és legszeretnivalóbb darab. 

A könyvről: 
Kis mesénk alaptörténete, hogy a nagypapának ma van a születésnapja, melyet unokái körében tölthet. Veronika, az egyik unoka egy képeslapot készített neki, telerajzolva sok szívecskével - nagyon sokkal, hiszen nagypapa nagyon öreg. Egy másik unoka ásót ajándékozott nagypapának, amit azonnal ki is próbált a kertben, Veronika kíséretével. 
A kerti munka során egy igazán mély beszélgetés veszi kezdetét az elmúlásról, ugyanis Veronika szeretné megérteni, és megijed, hogy elveszítheti a nagypapáját. 
Több hasonlatot tartalmaz a kis mese, mellyel arra utal, hogy attól, hogy a földi létünk megszűnik, még nem feltétlen ér véget az élet. Minderre a bölcs nagypapa és a kíváncsi, eleven Veronika szeretné felhívni figyelmünket. 
Ott van például a hernyó, aki hernyóként leéli az életét, aztán pillangó lesz belőle - valami jobb, szebb. Az író a nagypapa karakterén keresztül bemutatja az életet a kiscsibéhez, a cseresznyefához is hasonlítva. Nekem mégis a pitypangos rész adott erőt, az fogott meg igazán. Hiszen a pitypang is tovább él, ha elfújják. Az én értelmezésemben az élet egyenlő a pitypang kis pihéinek repülésével. 
Eljön a gyerekkornak az a szakasza, amikor a kicsik foglalkozni kezdenek az öregedéssel és az elmúlással. Nem követhetjük a strucc példáját, és úgy gondolom, többet ártunk, ha "homokba dugjuk a fejünket". Tőlünk, felnőttektől, szülőktől, pedagógusoktól várják azt, hogy magyarázatot adunk a kérdéseikre és azokra a dolgokra, amiket még nem értenek. Én bátran a gyerekek kezébe adnám ezt a könyvet (és nem csak az övékbe, hanem mindenkiébe, akinek kell valami, amibe kapaszkodhat). 
Természetesen nem elég, hogy a gyerekeket megismertessük ezzel a csodás mesével, hiszen valószínűleg még így is számtalan megválaszolatlan kérdés marad bennük, így halottak napja után pedig pláne. Ez a könyv nem a szülők helyett "született", hanem azért, hogy a szülőkkel kézen fogva meséljen. 

Gyönyörű mesébe szőtt, igényesen kitalált és tálalt valóság ez a könyv. 

Borító: 5/5
Mese: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 5/5

Abszolút csillagos ötös könyv, minden szempontból. 
A kiadásért köszönet a Harmat Kiadónak! :) 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése