2011. november 20., vasárnap

Vámpírnaplók 1.

Szerző: L.J. Smith
Cím: Vámpírnaplók 1. - Ébredés
Eredeti cím: The Vampire Diaries - The Awakening
Fordította: Farkas Veronika
Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2010


Fülszöveg: 
HALÁLOS SZERELMI HÁROMSZÖG 
Elena: az üdvöske. A királylány, aki minden fiút megkaphat, akit akar. 
Stefan: komoly és rejtélyes. Szemlátomást az egyedüli, aki ellen tud állni Elenának, még ha próbálja is védelmezni saját múltjának kísértő retteneteitől. 
Damon: szexi és veszélyes. Hajtja a bosszúvágy Stefan ellen, aki elárulta. Elszántan próbálja megszerezni Elenát, és gyilkolni is hajlandó érte. 
Két vámpírfivér története a gyönyörű lánnyal, aki nem tud választani közülük. 
Pillants bele a Vámpírnaplókba és merülj el elborzasztó titkaikban! 
Ébredés majd Küzdelem! És űz a szenvedély…


Értékelésem:
Életem szálainak kuszasága odáig fajult, hogy múlt héten bementem a könyvesboltba, és megvettem az első részt. Hogy miért, fogalmam sincs, talán mert már rég szemezgettem vele, ha arra jártam. A sorozat miatt? Nem tudom... Amúgy is kíváncsi voltam, mert eléggé megoszlanak a vélemények a könyvről. Sokan azt mondják, nagyon jó, letehetetlen, ám a többség véleménye inkább az, hogy szörnyű, olvashatatlan, nem bírják... Ez a két véglet van, közte semmi. Eddig. Most én vagyok közte. 

Úgy kezdtem neki a könyvnek, hogy én biztos mellette érvelek majd, mert nem lehet olyan borzasztó, mint amilyennek mondják. Aztán az első oldal után úgy voltam vele, hogy ellene leszek. Most pedig elhatároztam: határozottan egyik sem! Mellette se és ellene se. 

Meg kell mondanom, én a sorozatért sem rajongok annyira. Egyetlen jó dolog van benne, amiért érdemes minden héten megnézni a következő részt, de a könyvből majdnem teljesen kihagyták ezt a jó dolgot, nagyon kevésszer tűnik fel, ráadásul így, hogy nem látom, már nem is az igazi. Igen lányok, Damonre gondolok... (Csak ne lennének olyan csúnya kék szemei. Nem jönnek be a kék szemek. De a stílusa...) 

A könyv olvasása közben végig olyan érzésem volt, mintha a szereplők egymást is és engem is le akarnának fektetni, én meg próbálok tenni ellene, de egyre erőszakosabbak, és emellett ragaszkodnak valami argentin dalhoz, ami a Csacska angyal csókolózós jelenetei alatt folyton megy. Sok volt... 
Iszonyatosan romantikus lélek vagyok (esőben csókolózás, esti séta), na de ez már nekem is sok... 

Mi az, hogy Elena pár nap után halálosan szerelmes, és meghalna a vámpírgyerek nélkül, és 1 hét járás után azt mondja, hogy "látom, hogy valami baj van... már jól ismerlek". Chh... Na ne. Max. anyámnak tudom azt mondani, hogy "látom, hogy baj van, hiszen ismerlek". De azért azt tegyük hozzá, hogy anyámmal 23 éve tart a kapcsolatunk... 

A másik, amitől falra másztam, ez a következő:
"Kedves Naplóm! Sajnálom, hogy olyan sok idő telt el, és nem is tudnám megmagyarázni, miért nem írtam - leszámítva, hogy nagyon sok dologról félek beszélni, még veled is."

Elena, kedves! Kicsit skizofrének vagyunk? Az egy füzet! Nem hiszem, hogy haragszik rád, sőt, azt sem, hogy ha esetleg beleírtad volna a gondolataidat, akkor kigúnyol, kinevet, elmondja másnak... -.-"  *hajtépés*

14 éves koromtól egészen mondjuk 20-21 éves koromig írtam naplót, beleírtam magamról szinte mindent, de soha egy percig sem jutott volna eszembe, hogy személyként tekintsek rá. Sőt, továbblépek, soha nem fejeztem be egyik írást sem úgy, hogy "de légyszi, ne mondd el senkinek"... 

Amúgy tényleg nem vagyok ellene. Olvassátok! Csak leírtam a tapasztalataimat, véleményemet, ettől függetlenül nem mondom, hogy olvashatatlan. Mert egyáltalán nem az. Egyszerűen csak azért az ellenségeskedés, mert nem sok mindent tett hozzá az életemhez. (Lett egy újabb VP könyvem, talán ennyit.) 
Nem mondom azt, hogy én tuti nem veszem a kezembe a további köteteket, mert elképzelhető, hogy úgy döntök, folytatom az olvasását. Viszont semmiképpen sem mostanában. 


Pontozásom:
Borító: 3/5, semmi extra, a szereplőket fordított sorrendben kellett volna a borítóra nyomni. ;) 
Sztori: 3/5, leveees! 
Megfogalmazása: 2/5 (Óóóó, Elena! Óóóó, Stefan! Szeretlek! Óóóó, én is szeretlek!) 
Karakterek: 3/5 (A könyvbeli Elena ne legyen egyik lány példaképe se... Minden pasit meg akar kapni... A sorozatban nem ilyen... Damonból pedig kevés volt. Ha többet írtak volna róla, 4-est adnék.) 
Kedvenc szereplő: Nem válaszolok. Egyetlen szereplő van, akit szerettem, de kevés szerepet kapott. 

1 megjegyzés :