2018. október 16., kedd

Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó!

Szerző: Jesper Stein
Cím: Szép álmokat, feketerigó!
Eredeti cím: Bye, Bye Blackbird
Fordította: Soós Anita
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2018
ISBN: 978-963-09-9191-9
415 oldal, 3990 Ft
Fülszöveg:
Axel Steen helyettes felügyelő üzenetet kap a múltból, amikor egy forró nyári napon a bűnügytechnikai központból keresik telefonon. Egy brutális nemi erőszak elkövetőjének a DNS-mintája egyezést mutat egy négy évvel korábbi felderítetlen gyilkosság elkövetőjének DNS-ével. A Feketerigó-ügyként ismert bűntény 2004-ben megrázta egész Koppenhágát. Axel Steen négy évvel később újabb esélyt kap, hogy megoldja az ügyet, amely annak idején a házasságába került, majdnem teljesen tönkretette, és a mai napig kínozza.
Hamar kiderül, hogy az erőszaktevő több hasonló támadásban is érintett, d a rendőrség hanyagsága, hibái és az áldozatokkal szembeni bizalmatlansága eddig megakadályozta az esetek összekapcsolását. Axel Steen számára azonban egyértelmű az összefüggés. Megkezdődik a Norrebro negyedben játszódik. Az Axel Steen-sorozat újabb darabjának szerzője, Jesper Stein nyolc évig dolgozott bűnügyi tudósítóként. 

A könyvről:
Távol áll tőlem a krimik világa, s hiába él körülöttem több skandináv krimi-rajongó is, engem valahogy soha nem vonzottak ezek a történetek. Többször volt rá példa, hogy mégis esélyt adtam ennek a műfajnak, ám minden alkalommal belebuktam, félbehagytam az olvasást - mostanáig. 

Kedveltem Jesper Stein stílusát, gördülékenyen, könnyeden, élvezhetően ír, a történet pedig elég hamar behúzott. Ez a könyv olvastatja magát, a szereplőit pedig könnyű megszeretni vagy megutálni. Ennek legfőbb oka talán az, hogy amellett, hogy Axellel nyomoztunk egy már majdnem elfeledett gyilkossági ügyben, mellette a magánéletébe is bőven bepillantást nyerhettünk. Ettől lett a történet emberséges, szerethető. Nem csak az ügy megoldásáért drukkolhat az olvasó, hanem azért is, hogy a főhős élete is rendeződjön. 

"Kopogtattak. Nem a fejében. Hanem odakint. Valaki beledörömbölt a benne húzódó sötét sivatag nyugalmába."/99. oldal/

Axel személyisége viszonylag hamar kibontakozni látszott, nem volt felületes, olyan személyiségjegyekkel ruházta fel a szerző, hogy ezáltal ő nem csak egy könyvszereplő a sok közül, hanem az olvasó el tudja képzelni azt az embert, aki emögé a név mögé bújt. Egy könyv elolvasása után, az értékeléskor nálam ez egy igen fontos szempont - sőt, a legfontosabbak között szerepel, hiszen ezáltal közelebb érzi magához az olvasó a kötetet. Ráadásul amellett, hogy jól ki van bontva, egy szerethető karakterrel ismerkedik meg általa az olvasó, aki mindenáron utána kíván járni az igazságnak és soha nem adja fel. 

Axel egy új ügyről értesül, a városban egy lány nemi erőszak áldozata lesz. Az ügy összefügg egy évekkel korábbi gyilkossággal, ugyanis több egyezőség is előbukkan, s mivel a nyomozót nem hagyja nyugodni az előbbi megoldatlan rejtély, így beleássa magát a friss ügybe, abban bízva, hogy ezáltal pontot tehet a korábbi, Feketerigó-gyilkosságra is - amelynek köszönhetően felborult a magánélete, romba dőlt a házassága és apaként is leszerepelt.  

Durva, brutális történetet kapunk Jesper Steintől, szókimondó stílusban. Talán ez a skandináv krimik kötelező alapköve, amit vagy sikerül a helyére tenni, vagy nem, mindenesetre a szerző jól teljesített, egyáltalán nem bántam meg, hogy időt szántam erre a könyvre, sőt! Az biztos, hogy általa egy kicsit közelebb kerültek a szívemhez a skandináv krimik, s némi utánajárást követően kiderült számomra, hogy ez egy sorozat második kötete, de önálló történet, ami jelenleg - nekem - olyan szempontból érdekes, hogy van még mit olvasnom Jesper Steintől. 

Pontozásom: 
Borító: 4/5
Történet: 5/5
Stílus: 5/5
Karakterek: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése