2018. július 23., hétfő

Gary Chapman - Harold Myra - Paul White: Mérgező munkahelyek

Szerző: Gary Chapman - Harold Myra - Paul White
Cím: Mérgező munkahelyek
Eredeti cím: Rising Above a Toxic Workplace
Fordította: Tóth Zsuzsanna
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2016
ISBN: 978-963-288-341-0
188 oldal, 3200 Ft

Fülszöveg:
Brutális főnökök. Mérgező kollégák. Lélekölő vállalati kultúrák. 

"A legtöbben életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ám sokak számára ez állandó stresszel jár. Könyvünkkel szeretnénk segítséget nyújtani mindazoknak, akik mérgező szervezetek csapdájában érzik magukat, vagy mérgező főnök irányítása alatt dolgoznak" - szól a szerzők ajánlása. 

Hogyan óvhatjuk meg testi-lelki épségünket, ha a munkahelyünkön konfliktusokkal, rosszindulattal, cinizmussal, elérhetetlen elvárásokkal találkozunk - akár beosztottként, akár vezetőként? Milyen megküzdési módok és túlélési stratégiák lehetnek segítségünkre, és honnan tudhatjuk, hogy mikor jobb felmondani és másik állás után nézni? A szerzők saját tanácsadói praxisukból vett, esetenként hajmeresztő történeteken keresztül mutatják be, 
- hogyan válik mérgezővé egy munkahely, és miként kerülhetjük el, hogy sérüljünk az egészségtelen környezetben, 
- hogyan érhetünk el változást, és mikor nem érdemes tovább próbálkoznunk, 
- milyen szempontokat és tanulságokat érdemes megszívlelniük a vezetőknek a pozitív és motiváló munkahelyi légkör kialakítása érdekében. 

A könyvről: 
Alapvetően elkerülhetetlenek a "mérgező emberek", hiszen munkahelytől függetlenül mindenhol vannak ilyenek - a kérdés inkább az, hogy mennyire mérgezőek. Hiszem, hogy nem szabad az első adandó alkalommal megfutamodni. Rossznak gondolom azt a nézetet, hogy ha valahol nem érezzük jól magunkat, azonnal váltsunk, mondjunk fel, hiszen újra felépíteni azt, amit valahol már elértünk, nagyon nehéz. 
Éppen ezért én csak akkor gondolom jó döntésnek a felmondást, ha már végképp úgy érzi az ember, hogy nem bírja tovább és változás sincs kilátásban. 


"A rang nem privilégiumot és hatalmat jelent, hanem felelősséget."/Peter Drucker/

Szerencsés embernek gondolom magam, ugyanis az én munkahelyem nem olyan, mint a könyvben található történetek mesélőié. A főnököm rugalmas, empatikus, a kollégáim közvetlenek és szeretik, ha valakinek vannak ötletei. 

Ahogy Chapmantől eddig is megszokhatta az olvasó, ebben a kötetben is rengeteg valós példa, megtörtént eset gazdagítja a témát, néhol talán túl sok is. Korábbi könyveinél ez engem cseppet sem zavart, sőt, kifejezetten szívesen olvastam más emberek történeteit, itt viszont sokalltam picit. Talán azért, mert ezek mellett, a tartalom többi része is túl sokszor idézet másik könyvből, így olyan hatást keltett bennem, mint valami "gondolatgyűjtemény", és alig van benne szó a szerzők véleményéről. 

Szépen fel van építve egyént minden fejezet, és a könyv is. A történetek, példák után mindegyikre magyarázatot kapunk, a szerzők kifejtik, hogy ők mit gondolnak a szituációkról, ezután pedig minden fejezet végén kérdésekkel és tanácsokkal találkozunk. A kötet végén pedig egy tesztet is lehetőségünk van kitölteni, amelyből nagy valószínűséggel kiderül, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk-e vagy sem. 

Megismerkedhetünk a mérgező vezetők/munkatársak legfőbb jellemvonásaival, tulajdonságaival, és választ kapunk a könyvnek köszönhetően arra, hogy miként érdemes bánni ezekkel az emberekkel úgy, hogy ne váljon csatatérré a munkahelyünk. 

Összességében: 
Számomra a könyvből a legérdekesebb rész az a táblázat volt, amely pontokba szedve vázolja, milyen alapvető különbségek vannak a jól működő és a diszfunkcionális személyek között. Biztosan mindenki talál magára jellemző dolgokat mindkét oszlopból, azonban nem mindegy, hogy mit és mennyit. 

A túlélési stratégiák pedig még jól jöhetnek, ha véletlenül engem is egy mérgező munkahelyre sodor majd az élet. 

Köszönöm a Harmat Kiadónak, hogy elolvashattam ezt a könyvet!

1 megjegyzés :

  1. CIM makes attainable a personalized half, to your precise specification, in amount whereas being cost-effective. An injection mould device used to produce elements whereas the production device is being constructed. Our Sales Managers assigned to your project will deal with both the sales supervisor and project supervisor jobs. This is to ensure our excessive degree of service is maintained through the entire process and the communication is most effective. In order to prevent defects and meet particular quality specs, you and your toolmaker must work together to high precision machining develop a mould that may accurately make the elements you are wanting. This is a complex task because the mould design will typically require half redesigns.

    VálaszTörlés