2018. március 5., hétfő

Sarah Knight: Nagy ívben

Szerző: Sarah Knight 
Cím: Nagy ívben
Eredeti cím: The life-changing magic of not giving a f*ck
Fordította: Wellner Judit
Kiadó: Kiskapu
Kiadás éve: 2017 
ISBN: 978-615-5644-09-2
210 oldal, 2790 Ft

Fülszöveg:
Káosz az életed? Ki sem látszol a munkából? Halálosan unod, hogy mindig mások elvárásainak kell megfelelned, miközben nincs egy szabad perced önmagadra? 
Itt a nagyívű megoldás! 
Sarah Knight, mindenki kedvenc anti-guruja - Marie Kondo világsikerű könyve, a Rend a lelke mindennek után szabadon - felfedi a stresszmentes élet titkát, és megmutatja, hogy az otthonod után hogyan tehetsz rendet a fejedben is. Szellemes, könnyed és praktikus tanácsokkal teli könyvéből megtanulhatod, hogyan szabadulhatsz ki a rád telepedő kötelességek és a bűntudat szorításából, hogy az energiádat olyan kapcsolatokra és tevékenységekre fordítsd, amelyek tényleg boldoggá tesznek. 
Családi drámák? Ideális alak a strandszezonra? Gyerekek és háziállatok? Mások véleménye? Mindegy, miért rágod tövig a körmöd - ha elsajátítod Sarah egyszerű, ám zseniális módszerét, soha többé nem kell majd pénzt, időt és energiát pazarolnod olyan emberekre, akiket nem szeretsz, és olyasmire, amit a hátad közepére sem kívánsz! 

A könyvről:
Az egyszerű borító vonta először magára a figyelmemet. Ezután elolvastam a fülszöveget, és bevallom, félve álltam neki a könyvnek. 
Az első gondolatom persze az volt, hogy lecsengett a nagy konmari-hype, most jön a második hullám, amikor az lesz divat, hogy M. Kondot utáljuk. Nem csak sugallta a fülszöveg is, hanem meg is említette a Rend a lelke mindennek szerzőjét. 


Tehát... nehezen álltam neki, nem voltam éppen olyan hangulatomban, hogy valami értelmetlen könyvet fogassak (ahelyett, hogy Milotát olvasnám tovább). Aztán nagyot fordult bennem a világ a könyvvel kapcsolatban, ugyanis néhány oldal után már nem felhúzott szemöldökkel méregettem a sorokat, teljesen más értelmet nyertek. 
Nem tudtam, nevessek-e a szarkazmuson, vagy érdemesebb lenne a poénokon elgondolkodni, mert hiába ír a szerző humorosan, bőven rejt megfontolandó tanácsot a könyv. 


"És ez a dolog nyitja. Ami örömet okoz, arra érdemes energiát fordítani. Mindegy, hogy az éppen az olvasás, a főzés, vagy önmagad miniatűr klónjának dögönyözése. Ha élvezed, csináld - a többit meg tojd le nagy ívben!"/101. oldal/

Sarah Knight először arról ír, hogyan lehet elméletben felkészülni a lesz@rás művészetére, aztán átvezeti mindezt gyakorlatba is, példákon keresztül. A dolgokat, amik stresszforrások lehetnek az életünkben, négy pontba sorolja: 
1. dolgok 
2. munka
3. barátok, ismerősök, idegenek
4. család 


Tulajdonképpen egyértelmű, amit a szerző is ír, hogy azok, akik alapból le tudják sz@rni a dolgokat: a gyerekek, a bunkók és a megvilágosodottak. Nos, a könyv célja, hogy az olvasó a legutolsó csoportba tartozhasson. 

Akadt néhány nyelvtani baki, elgépelés, ettől függetlenül nagyon élvezhető, humoros, közvetlen hangvételű könyv. Amellett, hogy igazán szórakoztató, nem mellesleg hasznos is lehet. Hogy kinek? Például a pánikbetegeknek. S nem úgy van ugyan reklámozva, hogy gyógyír a pszichoszomatikus betegségekre, én mégis hasznosnak találtam az elolvasását, talán hasznosabb néhány szakkönyvnek kikiáltott darabnál is. 

A Trónok harcával foglakozó oldalnak külön örültem, nem azért, mert egyetértek a szerzővel, hanem mert imádom a Trónok harcát. :) 

A kötet megrendelhető ITT

Köszönöm a könyvet a Kiskapu Kiadónak!


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése