2018. február 19., hétfő

Gary Chapman: Kezdjük újra! - Remény különélőknek

Szerző: Gary Chapman
Cím: Kezdjük újra! - Remény különélőknek
Fordította: Soóki-Tóth Noémi
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2017 
ISBN: 978-963-288-380-9
149 oldal, 2500 Ft

Fülszöveg:
Chapman doktor házasságmentő könyvéből reményt és bátorítást meríthetnek a válás határáig jutott különélő házastársak. Érdemes a békülésre törekedni, mert az elromlott kapcsolat még rendbe hozható. 
A házassági tanácsadás elismert szakértője tapasztalatai és hitbeli meggyőződése alapján vallja, hogy a különélés ideje olyan válsághelyzet, amely magában hordozza a házasság helyreállításának és újjáéledésének lehetőségét. Bemutatja, hogyan használhatjuk ezt az átmeneti időszakot arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat, mit tehetünk saját személyiségünk fejlődése és lelki növekedésünk érdekében, miképpen javíthatunk kommunikációs szokásainkon, és hogyan helyezhetjük új alapokra a társunkkal való kapcsolatunkat. 
"Sok hasznos könyvet írtak már a válásról, ám ezek közül egyik sem foglalkozik a házasfeleknek a válást megelőző különélési időszakban zajló küzdelmével. Tévedés azt feltételeznünk, hogy a különélés minden esetben váláshoz vezet. Az átmeneti eltávolodás jó eséllyel eredményezheti a házasság helyreállását és gazdagodását is. A házastársakon múlik, hogy a különélés ne a kapcsolat vége, hanem megújulásának kezdete legyen" - biztatja olvasóit a szerző. 

A könyvről: 
Ahogy a fülszövegben is szó van róla, Chapman azoknak a pároknak igyekszik a könyvével segítséget nyújtani, akik válás előtt állnak, külön élnek, de úgy érzik, képesek még egy esélyt adni ennek a házasságnak.

Mindig aktuális a téma valaki számára (most éppen számomra is), bár nekem az a véleményem róla, hogy ha egyszer egy pár eljutott odáig, hogy külön költözzenek, annak biztosan nyomós oka volt. Márpedig ha nyomós ok van különválni, nem biztos, hogy jó erőltetni egy látszólagos folytatást. 

Chapman azonban másképp látja, úgy véli, hogy ahol szeretet van, oda más nem kell, mert akkor már megmenthető. Az elhidegülést, a kapcsolat megromlását, ennek lehetséges okait a tőle már megszokott módon, az életből vett példákkal tárja az olvasói elé, ezekben a példákban pedig egész könnyen magunkra ismerhetünk - még akkor is, ha sokszor nem is akarjuk bevallani. 

Kétszer fél fejezet foglalkozik azzal, hogy mi van abban az esetben, ha a házasságban harmadik fél van, ugyanis a párok legtöbbje ezen okból mondanak egymásnak búcsút. Szerintem pedig az már inkább a kapcsolat megromlásának a következménye, ha belépett egy harmadik fél is, hiszen ha a házastársak szeretik és tisztelik egymást, akkor ez eleve nem történhet meg. 

Chapman amellett, hogy a házasság helyrehozásával foglalkozik a kötetben, kitér arra, miképp foglalkozzanak a különélés alatt a felek a saját személyiségük megismerésével és karbantartásával, s hogyan közeledjenek párjukhoz (vagyis inkább ideiglenesen a "volt párjukhoz"). 


"Gyakran az tart vissza a kezdeményezéstől, hogy a másikra hárítjuk a felelősséget."/63. oldal/

A könyv hangsúlyozza, mennyire fontos a türelem, az alázat, az udvariasság, a szeretet, az önzetlenség és a bizalom is ahhoz, hogy a házastársak ismét egymásra találjanak. A szeretet - Chapman szerint - tanulható. Nem kell feltétlen irányíthatatlannak lennie. 

Szimpatikus volt, hogy habár Chapman nagyon vallásos ember, mégis bőven kitér arra az eshetőségre is, hogy nem sikerül megmenteni a házasságot, s beszél a felek további lehetőségeiről, a következő lépésekről, úgy, mint válás, esetleges újraházasodás. 


"Ne engedjük, hogy múltbeli kudarcaink elhomályosítsák a reményteljes jövő isteni ígéretét." /143. oldal/


Összességében hasznos könyvnek gondolom, s még értem is, miért ragaszkodik a párterapeuta az elveihez és miért gondolja úgy, hogy a házasságok mindegyike megmenthető lehet. A könyvben leírt dolgokkal nem értek egyet teljes egészében, az viszont biztos, hogy hasznos, érdemes forgatni. Azoknak a házastársaknak, akik csak hirtelen haragjukban döntöttek a válás mellett, segíthet, hogyan találjanak vissza egymáshoz.

A könyvet köszönöm a Harmat Kiadónak! 

(Szubjektív nézeteimet lábjegyzetben magyarázom: Gary Chapman könyveit nagyon kedvelem, szívesen olvastam eddig tőle mindent, amit olvastam, ám ennek a könyvnek csak az a része segített, amelyben azt taglalja, mit tegyenek, hogyan éljék meg a felek, ha mégis a válás mellett döntenek.) 

2 megjegyzés :

  1. Nincs egy hozzászólás sem? :)

    VálaszTörlés
  2. Molyon vannak. :)
    ...és most már itt is. Örülök, hogy benéztél, "válótársam" :D

    VálaszTörlés