2016. október 21., péntek

Lapozók óvodásoknak

Ebben a bejegyzésemben szeretnék bemutatni nektek néhány olyan lapozót, amelyik nagy kedvenc lett nálunk. Nem vagyunk egy nagyon vallásos család, viszont a férjemmel úgy gondoljuk, hogy az alap bibliai történeteket illik tudni, hozzá tartozik az általános műveltséghez. Hasonló szellemiségben nevelkedtem egyébként én is, nem volt semmi kötelező és nem volt semmi tiltva. Éppen ezért egyébként szívesen jártam templomba, mert nem volt muszáj. :) 

Azért írnék most ezekről a lapozókról, mert közeledik a karácsony, úgy gondolom, egy ilyen témájú könyvecske igazán jó (és hasznos) ajándék lehet a gyerekeknek. Az én óvodás kislányom nagyon szereti őket, és remélem, a kisebb is kedvelni fogja már, ha majd nem azért veszi a kezébe, hogy megegye. :) 


Bibliai lapozók sorozatnéven jelent meg a Harmat Kiadónál a Noé bárkája és a Miatyánk című lapozó, nyelvezete egyszerű, az illusztrációk szépek és színesek. Szeretem a lapozókat, mert nem kell úgy alakítanom az olvasást, hogy csak az egyik gyermekem vehesse a kezébe, ugyanis a 9 hónapos sem tud kárt tenni bennük (legalábbis eddig nem mutatta meg a könyvevő tehetségét). 
Pontosan úgy írják le ezek a lapozók a bibliai történeteket, ahogyan azt egy óvodás korú gyermek megérti. A könyvecskék hátulján egyébként egy kétoldalas szómagyarázat is található, amelynek segítségével könnyen elmagyarázhatja apuka/anyuka a pici gyermeknek, mit jelent valójában az a szó, hogy bárka, kísértés, vétek, stb. 

Kicsik lapozgató Bibliája és Kicsik lapozgató imakönyve címekkel jelentek meg azok a lapozók, amelyek közül az egyik nagyon röviden, lényegre törően beszél néhány bibliai történetről, a másik pedig szeretnivaló gyermeknyelvezettel imádkozik Istenhez.
A könyveket egyébként Kállai Nagy Krisztina illusztrálta és Bethan James írta. A Kicsik lapozgató Bibliájából a gyermekek megismerhetik többek között a teremtés történetét, olvashatnak Noéról, Ábrahámról, Józsefről és Mózesről, és több történetet Jézusról.
Az imakönyv megtanítja őket, hogyan mondjanak köszönetet azért, amijük van (hozzáteszem, iszonyatosan aranyos módon: "Könyvem, kockám, mackóm, labdám, megköszönöm neked, Atyám. Ámen.") Gyakran van, hogy már nem is olvassuk a könyvekben lévő szöveget, csak kérdezi a kicsi lánykám, hogy ki van a képen? Mit csinálnak? Mit mondanak? Beszélgetünk róla... :)


A végére hagytam a legnagyobb kedvencet. Nem csak számomra kedvenc, hanem Lili számára is. Ezekkel a pici lapozókkal ugyanis akár órákat is elvagyunk, és semmi más nem érdekel minket. :) A Bibliai állatok és a Bibliai emberek címmel ellátott kis dobozok egyenként 6-6 lapozót tartalmaznak, cím szerint a következőket:

Bibliai állatok:  
- Elefánt beszáll a bárkába
- Az éhkoppon maradt oroszlánok
- Nagy hal rosszul lesz
- A segítőkész csacsi
- A bőkezű kismalac
- Kisbárány eltéved
Bibliai emberek: 
- Ábrahám, aki hitt Istenben
- A színes kabátos fiú 
- Mózes népe megmenekül
- Jézus tizenkét barátja
- Akit nem ettek meg az oroszlánok
- Jairus kislánya és Jézus
Akkorák, mint a lányom keze, talán még nem is láttam ezeknél cukibb könyvecskéket. A lányom gyakran elveszi a polcról, felszalad vele a kanapéra, kiönti a kis könyveket a dobozokból és hangosan szól: "Anyaaa! Olvasásidőőőő!" Kívülről tudja már az összes aranyos kis történetet, csak néha kell segítenem, hogy mi történik. :) Sok mosollyal teli pillanatot okozott már nekünk ez a pár darab lapozó.

Egyébként ezeket a szeretnivaló könyveket a Harmat Kiadó weboldalán tudjátok megrendelni, ha úgy gondoljátok, ideális ajándék lenne a fa alá pici gyerekeknek.


 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése