2016. március 14., hétfő

Kevin Leman: Szexre hangolva - Kendőzetlenül a házassági intimitásról

Szerző: Kevin Leman
Cím: Szexre hangolva - Kendőzetlenül a házassági intimitásról 
Eredeti cím: Sheet Music
Fordította: Hamerli Nikolett
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2016
301 oldal, 3200 Ft

Fülszöveg:
"Ez a könyv házaspároknak szól, hogy felszabadítsa a szexről való gondolkodásukat, és felfedezzék az aktív és boldogító szexuális élet örömeit. Könyvemet afféle kreatív útmutatónak szánom, amely megvilágítja, miért érdemes és hogyan lehet jobban csinálni... és mindezt azért, hogy a testi intimitás eddig felfedezetlen mélységeit élhessék át együtt" - mondja dr. Leman pszichológus és családterapeuta, aki a tőle megszokott közvetlenséggel és humorral szól a szexuális intimitás fizikai és kapcsolati oldaláról. 
Könyvében kendőzetlenül beszél a férfi és a női szexualitás különbségeiről, az örömszerzés változatos módjairól, a szexuális intimitás elmélyítéséről és sok más kérdésről hangsúlyozva, hogy a szex a pár szeretetkapcsolatának minőségét tükrözi, nem csupán a fizikai aktusról szól. 
A szerző több évtizedes tanácsadói tapasztalata alapján állítja, hogy a boldogító szexuális élet az egyik leghatékonyabb összetartó erő, ami csak létezhet a házasságban. Könyve segít a pároknak, hogy a lehető legjobb indítást adják a házasságuknak, vagy ha már régebb óta házasok, megmutatja, miként hozhatják vissza a szenvedélyt és izgalmat a kapcsolatukba. 

Kapcsolatom a könyvvel: 
Amikor bejelöltem moly.hu-n, hogy elkezdtem olvasni ezt a könyvet (s mivel a molyos profilom össze van kötve a facebookossal, ezért azon a közösségi oldalon is láthatóvá vált), csak úgy záporoztak a privát üzenetek... Meglepett, mennyien írtak nekem ezzel kapcsolatban. A legtöbb ilyen üzenetben azt kérdezték: már meg is romlott ilyen rövid idő alatt a házaséletem? Gyakori volt továbbá az a kérdés is, hogy nem túl késő, vagy éppen túl korai ez a téma nekem? 
Miért is lenne korai, illetve késői? Sokkal összetettebb ez a könyv annál, mint amilyenre sokan számítanak. Ez nem egy egyszerű útmutató, nem is a Káma Szutra, és még véletlenül sem egy középiskolás tankönyv az emberi testről. 
Azok az olvasók, akik már ismerik Leman nevét, tudják, hogy segítségül szolgálhat mindenkinek. Még azoknak az embereknek is, akik az egyébként szép, kiegyensúlyozott házaséletüket még szebbé és kiegyensúlyozottabbá szeretnék tenni. 
Tekintve, hogy már korábban volt szerencsém a szerző más könyveihez is, mindenképpen szerettem volna elolvasni az új könyvét is - és természetesen nem csalódtam. 

Gondolatok a könyvről: 
Ma már nyíltan és a szavak megválogatása nélkül beszél mindenki a szex testi aspektusáról, azonban mélyebben nem sokan ássák bele magukat, pláne a lelki oldalába. Tény, hogy hozzátartozik a házasélethez, azonban kevesen tudják azt, amire Leman igyekszik rávilágítani: a szex nem az ágyban kezdődik - ha így gondoljuk, rosszul csináljuk. 
A fejezetek átláthatóvá és rendezetté teszik azt a sok-sok megközelítést, amivel a szerző élt: olvashatunk arról, tulajdonképpen hányan vagyunk abban a bizonyos hitvesi ágyban - még ha fizikailag csupán ketten. Ahogy az utunkon haladunk, a megtett lépéseket nem tudjuk semmissé tenni, ugyanúgy visszük magunkkal annak az útszakasznak is a "porát", fölösleges (és szinte lehetetlen) munka "lemosni" magunkról. Hiába gondolunk a szexre úgy, mint fizikai tevékenységre, az érzéseinket, haragunkat, boldogságunkat nem tudjuk kizárni, ugyanúgy, ahogy a nap történéseit sem. 
Kevin Leman pszichológus és családterapeuta. Valószínűleg szakmájának köszönhető, hogy ekkora könnyedséggel gondolkodik mindkét nem fejével. A nők és a férfiak figyelmét is felhívja arra, hogy hol rontja el a párok többsége, hogyan kell a másik nem szemszögéből látni mindent, amit mi teszünk, és hogyan javíthatunk a párunk hozzá(nk)állásán. 
Érdekes volt egy pszichológus által leírva olvasni azokat a gondolatokat, amiket a férjem és én (is) megosztottunk egymással arról, hogy mit szeretnénk, mit miért mondunk és mit miért teszünk, vagy éppen nem teszünk.
Kicsit konzervatívnak mondható a könyv ebben a világban, hiszen nagyon kevesen akadnak csak, akik a házasságukig várnak az együttlét intimebb részeivel. Ám ha valaki nem ért egyet Leman gondolatmenetével ezen a téren, akkor is érdemes elolvasni ezt a könyvet, hiszen ez a rész csak töredéke mindannak, amire tanítani szeretne minket. Sokkal több férfinak és nőnek kellene elolvasnia ezt a könyvet akár a házasság előtt, vagy a házasság első éveiben, esetleg akkor, amikor kezdődnek a gondok... Biztos vagyok benne, hogy gyógyír lehetne erre a hatalmas divatra, hogy a házasságok nagy hányada válással végződik. Biztos vagyok benne, hogy az arányokon változtatni tudna, ha a házassághoz kötelező olvasmány lenne (ahogy Chapman könyve is az öt szeretetnyelvről). 
Végszóként muszáj megjegyeznem azt is, hogy Leman ismét nagyon szórakoztató csomagolásba pakolta a fontos mondanivalóit, a saját- és mások életéből vett valós történetekkel fűszerezve, amiktől még inkább hajlik rá az ember, hogy megfontolja ezeket a tanácsokat - akár szüksége van a változtatásra, akár nincs. 

Köszönöm, Harmat Kiadó! Megint egy szuper könyvet sikerült kiadnotok! 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése