2016. január 1., péntek

Borsa Brown: Az Arab

Szerző: Borsa Brown 
Cím: Az Arab
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2015
469 oldal, 3490 Ft
Fülszöveg:
Történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között. 
Borsa Brown legújabb és eddigi legizgalmasabb regényében minden kapu kitárul, mely elzárja az idegen világot. Gamal ibn Husszein al-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá. Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. 
Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek? Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan... 
Borsa Brown sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát. Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen színez csattanós párbeszédekkel. 

A borítóról: 
Egyszerű, letisztult mind a kép, mind a színek tekintetében is, mégis megadja a könyv alap hangulatát és stílusát. Nem giccses, nincs túlgondolva, és ez az, ami igazán tetszett benne. 

A történetről: 
Szívből ajánlom ezt a könyvet azoknak az embereknek is, akik ódzkodtak A szürke ötven árnyalatától, és hasonló stílusú könyvektől. Elsőre az lehet az ember érzése, hogy ez is hasonló, de szerencsére felülkerekedik azokon a regényeken, amelyeket csak az erotikus tartalom miatt lehet "eladni". 

Az alapsztori: van nekünk egy arab hercegünk, aki üzleti úton van Amerikában, onnan pedig Európába, mégpedig Magyarországra utazik tovább. Itt mély nyomot hagy benne egy fiatal, huszonéves tolmácsnő, akit szeretne mindenáron megszerezni - még akkor is, ha fel kell érte adnia addigi elveit és nézeteit, változtatnia kell a modorán vagy az emberekhez való hozzáállásán. 

Megmondom őszintén, az első oldalaknál azt gondoltam, hogy képtelen leszek végigolvasni, mert ez abszolút olyan, mint A szürke ötven árnyalata... Azt gondoltam, nem lesz nagy sztorija, semmi mondanivalója, csak az erotika lesz az, ami miatt az olvasók szeretik vagy szeretni fogják. Természetesen azért továbbolvastam, és meg kell mondanom, olyat váltott ki belőlem a könyv, amire én sem számítottam: nem tudtam letenni! 

Amellett, hogy olvashatunk egy lassan kibontakozó, kérdésekkel teli romantikus történetet, az írónő megismerteti velünk az arab kultúrát, mindezt úgy, hogy aki semmit nem tud az arabokról, az is megérti. Éppen emiatt a plusz miatt az mondható, hogy ebben a műfajban az igényesebb regények közé tartozik, és felüdülés volt ilyet olvasni. Nem csak egy élvezhető romantikus történetet kaptunk Borsa Browntól, hanem egy számunka idegen kultúra szép, aprólékos bemutatását - mindezt úgy, hogy nem ment a sztori rovására. Nem mondható az, hogy túl sok lenne, és az sem, hogy túl kevés. Éppen annyi a kultúráról, amit egyrészt a szöveg megkövetel, másrészt az olvasó be tud fogadni. 

A szereplőkről: 
Kép forrása: beardpictures.com
Üde színfolt a kortárs irodalomban, amikor egy olyan kincsre bukkan az olvasó, ahol a főhős egy szépen ívelt jellemfejlődésen megy keresztül. Tucatszám adják ki a könyveket a kiadók, az ember nem tud, és alig mer válogatni ebből a mennyiségből, az esetek nagy hányadában csalódik is, ám ha kitartóak vagyunk, kaphatunk egy ilyen gyöngyszemet. Gamal az előbb említett minőségű jellemfejlődésen megy keresztül. Először találkozunk vele, utáljuk azért, ahogyan gondolkodik, megvetjük azért, ahogyan él. Aztán nem értjük őt, ahogy ő sem saját magát. Egy idő után megismerjük, végül pedig megszeretjük. Mindezt úgy, hogy képesek vagyunk elfelejteni, mennyire utáltuk a legelején. 
Ibrahim nagyon szerethető, laza, érdekes karakter. Szívesen olvasnék egy olyan könyvet is egyszer, amelynek ő a főszereplője. :) 

Csillát nem mindig értettem. Eleinte tetszett ez a merev karakter, de aztán annyira hirtelen változott a hozzáállása bizonyos dolgokhoz, hogy ez egyáltalán nem volt szimpatikus. Nyilván ha az ő szemszögéből mentünk volna ezen végig, másképp látom, és az is természetes, hogy így, hogy ebben a kötetben nem láttunk bele a fejébe, nehéz megérteni - éppen ezért érdemes lesz majd elolvasni az ő elbeszélésében is a történetet! Amit egyébként rettenetesen várok, ugyanis Az arab befejezése után érdekesen alakult a hangulatom. Hiába olvastam más könyvet is utána, valahogy mégis leragadtam abban a világban. A végét nem szerettem, és haragudtam, mérges voltam, de ez a szörnyűség sem volt képes feledtetni velem az egész regény varázsát. Napok teltek el úgy, hogy azt éreztem, csak ehhez hasonló stílusú és világú könyvekre vagyok most vevő. Na meg az is eszembe jutott, hogy jó lenne, ha lenne folytatása, hiszen azért ebből a végkifejletből nagyon könnyen ki lehetne mászni egy frappáns csavarral. :) 


Pontozásom: 
Borító: 5/5
Történet: 4/5
Történet megfogalmazása: 5/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5

Köszönöm az Álomgyár Kiadónak, hogy olvashattam ezt az igazán szórakoztató és magával ragadó könyvet! 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése