2015. február 6., péntek

Cassandra Clare: Mennyei tűz városa

Szerző: Cassandra Clare
Cím: Mennyei tűz városa - A Végzet Ereklyéi 6
Eredeti cím: City of Heavenly Fire - The Mortal Instruments Book 6
Fordította: Kamper Gergely 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2014
650 oldal, 3999 Ft

Fülszöveg:
"Erchomai - mondta Sebastian. - Jövök."
A sötétség visszatér az árnyvadászok világába. 
Miközben minden széthullik körülöttük, Clary, Jace, Simon és a barátaik összefognak, hogy megküzdjenek a nephilimek valaha volt legnagyobb ellenségével: Clary saját bátyjával. 
Sebastiant a világon semmi sem győzheti le - egy másik világba kell talán utazniuk, hogy esélyük legyen? Életek vesznek oda, szerelmeket áldoznak fel, és minden megváltozik ebben a pazar befejező kötetben. 

A borítóról: 
Ahogy az eddigi köteteknél is, itt is beleszerettem a borítóba. Nem érzem túlzásnak, nem érzem giccsesnek, egyszerűen megragad rajta az ember szeme. Mondjuk az igazsághoz tartozik, hogy a Könyvmolyképző Kiadó könyvei közül nagyon sokra elmondható ugyanez. :) A történetről: 
Az első három kötetet nem tudtam letenni, amíg végig nem olvastam. A negyedik egy kicsit csalódás volt, egy kicsit laposabb, azonban az ötödiknél visszatért az a Clare, akit addig szerettem. A hatodik kötet pedig tökéletes befejezése ennek a tökéletes sorozatnak. Kénytelen vagyok elfogultan írni, nagyon megszerettem ezt a sorozatot, és a kedvenceim közé sorolom, emellett pedig nem egy könnyen felejthető történet ez. 
Ahogy az eddigi kötetekben, itt is pörögtek az események, az olvasó nem tudott pihenni, mindig volt valami új csavar vagy dolog, ami miatt nem lehetett abbahagyni az olvasást. 
Kifejezetten tetszett, hogy ebben a befejező kötetben olvashattam utalásokat, olyan dolgokat, találkozhattam olyan szereplőkkel, amelyek már ismerősek lehettek mind a Bane Krónikák, mind a Pokoli szerkezetek című sorozatból. Ez egy kicsit fel is dobta a hangulatomat, mert a Pokoli szerkezetek utolsó kötete még hátravan, így még nem kell végleg elbúcsúznom ettől a csodás világtól. 

A karakterekről: 
Így a vége felé Clary igazán tökös csaj lett, vártam már ezt, körülbelül a sorozat harmadik kötetétől. Illett volna hamarabb magára találnia (bár igazából én eddig is kedveltem őt). Végre felvállalja az érzéseit, a véleményét, és megmutatja, mit tud. 
Jacet is bírtam végig, egy pillanatig nem inogott meg a belé vetett "bizalmam", és reménykedtem, hogy ő is megtalálja önmagát. 
Abszolút kedvencem Simon, sokat aggódtam érte ebben a kötetben, nagy kérdőjel volt, hogy vajon mi történik vele, és mi lesz az ő további sorsa. 
Most, hogy befejeztem a sorozatot, hiányzik mindegyik karakter, még Sebastian is, akiről nem tudom azt mondani, hogy utálom. Nem érzem úgy, hogy a karakterek csak feketék vagy fehérek, itt nincs feltétlen olyan, hogy "jó" vagy "rossz". Egyszerűen más szemszögek vannak, más tervek vagy nézőpontok. 
Mellesleg a nagy karakter-szeretethez kellett az is, hogy jól legyenek azok kidolgozva. Márpedig itt minden a helyén volt, szépen felépített világ, szépen kidolgozott szereplők, akiket emiatt sikerült megismerni és megszeretni. Clare profin bánik a tollal/billentyűzettel, és úgy gondolom, sokaknak nyújtott felejthetetlen órákat/napokat/heteket ezzel a sorozattal. 
Nagyon sokat kaphattunk mindenki kedvencéből, Magnus Baneből (bevallom, nekem is a szívem csücske), aminek kifejezetten örültem. Nem csupán sokat kaptunk belőle, de annyira megismerhettük, amennyire semelyik másik kötet nem engedte, és ez kifejezetten tetszett. Clare is tudja, hogy "mitől döglik a légy". :) Kellett nekünk Magnus Bane, és ezzel ő is tökéletesen tisztában volt. 

Összességében imádtam, várom, hogy az írónőnek újabb könyve jelenjen meg magyarul, ugyanis A hercegnő olvasása nem fog sokáig tartani. 

Borító: 5/5
Történet: 5/5
Világ kidolgozottsága: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők jelleme: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése