2020. április 4., szombat

Cathy Hopkins: Lányok, randik, trendi cuccok

Szerző: Cathy Hopkins
Cím: Lányok, randik, trendi cuccok
Eredeti cím: Mates, Dates and Inflatable Bras
Fordította: E. Gábor Éva
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2003
ISBN: 963 569 420 9
144 oldal, 1590 Ft
Fülszöveg:
"Ott hevertem a babzsákon Iz mellett, és boldog voltam. Iz és én. Kettesben beszélgetünk mindenféléről, és Iz megjósolja a jövőmet.
- Mit mond a kártya, Madame Rose? 
- Ó, érdekes - mormogta Iz. - Nagyon érdekes. Az a kártya, amely keresztez téged, a Szerencsekerék. Új fejezetet jelent. Fordulópontot." 

Lucy azonban mindenre vágyik, csak arra nem, hogy fordulópont következzen be az életében. Ugyanis váratlanul minden megváltozik körülötte, és számtalan fontos döntés meghozatalára kényszerül. 

A könyvről: 
A könyvtárban voltam a negyedikes gyerekeimmel. Az egyik kislánnyal kitaláltuk, hogy ugyanazt a játékot fogjuk játszani, amit a tavalyi negyedikeseimmel játszottunk: ők választanak nekem olvasnivalót, én pedig nekik. Nyilván így nekem jó sok olvasnivalóm lesz, míg nekik mindig csak 1-1. Azt hiszem, ebben az esetben én húztam a rövidebbet és a kislány járt nagyon jól a válaszott könyvvel... Ez ugyanis botrányosan rossz volt. 


Azt mondta a kicsi tanítványom, hogy még nem olvasta ő sem, csak levette nekem a polcról, mert megtetszett neki a borítója. Bízom benne, hogy jópár évig (vagy inkább soha) nem is kerül a kezébe ez a regény. Nem igazán értem, ki a célközönség... Méghozzá azért nem, mert ha a 10-14 évesek, akkor gondom van a nyelvezetével, ha az idősebb korosztály, akkor meg minden mással. Nagyon érdekes történet lehetne ez, tök jól vázolja, hogy milyenek a tizenévesek, hogyan gondolkodnak, mi az, amivel nincsenek megelégedve. Olyan tipikus tiniproblémákat vet fel, mint az attól való félelem, hogy elveszítjük a barátainkat, a külsőnkkel kapcsolatos elégedetlenség. 


Forrás:
https://stylesatlife.com/articles/teenage-skin-care-products/

Nem gondolom, hogy a 10 éveseket arra kellene tanítani, hogy a beképzelt libák „rib**cok”. Nem gondolom, hogy ilyen szavakat és kifejezéseket kellene használni egy általános iskolásoknak íródott könyvben.
A felvilágosítás pedig fontos, de ne sorolja már el részletesen az összes védekezési lehetőséget… egy 10 éves ne olvasson spirálokról… pláne ne ilyen megfogalmazásban. Lehet ám, hogy én vagyok túl frigid tanítónéni. Nem élek burokban, tudom, mennyire cifrán tudnak káromkodni a gyerekek, de én itt legalább egy 12-14 éves korhatárt adnék meg, ráérnek akkor felvilágosulni arról, hogy hogyan védekezzenek és hogy kik a rib**cok.

Pontozásom: 
Borító: 2/5
Történet: 3/5 
Stílus: 3/5 
Karakterek: 2/5 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése