2020. április 19., vasárnap

Ákody Zsuzsa: Lélekrablók

Szerző: Ákody Zsuzsa 
Cím: Lélekrablók 
Borító: Sobota 
Kiadó: Atlantic Press
Kiadás éve: 2018
ISBN: 978-615-5693-67-0
297 oldal, 3490 Ft

Fülszöveg:
Két gyermekkori trauimával küzdő fiatal, egy fiú és egy lány megrázó élettörténete. Vajon a sors és döntéseik megengedik-e, hogy rátaláljanak a gyógyulásra, egymásra, a boldogságra? 
Gyurka bizalma a felnőttekben akkor rendül meg, amikor fény derül születésének különös körülményeire. A papi hivatást választja. Kunigunda még csak kilenc éves, amikor gyermeki ésszel felfoghatatlan szörnyűség történik vele... Agya amnéziával védekezik a lélekrablás ellen. Sikeres színésznő lesz belőle. De vajon a sebek behegednek-e? 
Ákody Zsuzsa ötödik regénye - közel háromszáz pályázó közül - első díjat nyert az Atlantic Press Kiadó női regénypályázatán. 

A könyvről: 
Az írónő megkeresett, elolvasnám-e legújabb regényét. Utánajártam, mit tud - díjat nyert az Atlantic Pressnél. Arra gondoltam, nem lehet rossz, megér egy próbát, így elfogadtam a kötetet. Szándékosan nem olvastam el a fülszöveget sem, mert egyedül szerettem volna rájönni arra, hogyan és hová soroljam be ezt a regényt. 

A kezdetek eléggé megrázóak, az első néhány oldal után gondolkodóba estem, talán nem kellene elolvasnom - nem biztos, hogy az én műfajom. Ám mégis adtam neki még egy esélyt, szerencsére. 

A történet elején Kunigunda egy 9 éves kislány, a mezőn ébred, mellette a juhászlegény, aki részegen fekszik, nincs eszméleténél. Kunigundát megerőszakolták, ezt először úgy próbálja lemosni magáról, hogy a patakban mártózik meg, aztán pedig igyekszik nem tudomást venni róla. Elkezdi azt hinni, hogy talán mindez meg sem történt... aztán hosszú időre olyan mélyen elnyomja magában, hogy úgy érzi, nem tudja, mi történt azon a pár órán, teljesen kiesett neki minden. Zárkózott lesz, érzéketlen, s így éli le fiatal éveit, érzelmek nélkül, szeretet nélkül. Érdekből cselekszik mindent, nem foglalkozik másokkal. Ez lehetett talán az oka, hogy őt nagyon lassan sikerült csak megkedvelnem, ahogy bontakozott ki lassan a személyisége. 

Emellett, egy másik szálon megismerhetjük Gyurka történetét, aki 18 évesen úgy dönt, pap szeretne lenni. Szép történet az övé, az anyja iránti szeretete példaértékű, bár sokáig nem derül fény arra, ki lehet az édesapja. Amikor számára is nyilvánvaló lesz, először dühöt érez, aztán csalódottságot. Csalódott az emberekben, úgy érzi, nincs már bűn nélküli ember, nincs olyan pap, aki igazán Istent szolgálja, emiatt szeretné bebizonyítani, hogy ő azonban mindenképpen ilyen lesz. Gyurkát az első pillanattól kezdve kedveltem a szelíd és szerethető természete miatt, s végig abban reménykedtem, jól alakul a sorsa. Ám ez a való élet, nem egy tündérmese. 

A két szál néha össze-összefut, Kunigunda és Gyurka találkoznak, aztán hosszú ideig nem látják egymást, míg a könyv végére a két főhős története teljesen összefonódik. 

A regény erőssége, hogy a karakterei egytől egyig hézköznapi emberek, nincs bennük semmi különleges, nem tökéletesek,  nem csodálatra méltóak - és éppen ettől lesznek mégis azok. Tipikus magyar fiatalok, falusiak és városiak, nincs benne semmi emberfeletti, semmi cukormáz, csak a keserű, valóságos világ és mi, a Sors bábjai. Felnyitja az olvasó szemét, hogy az élet nem mindig olyan, mint ahogy a könyvekben vagy a filmekben láthatjuk. Az élet sokszor olyan, mint amilyen ebben a könyvben. 

Gyönyörű történet fájdalmakról, csalódásról, továbblépésről, önmagunk felépítéséről vagy újraépítéséről, küzdésről, feladásról, elhivatottságról és álmokról. 

Pontozásom: 
Borító: 4/5 
Történet: 5/5 
Stílus: 5/5
Karakterek: 5/5 

Köszönöm szépen Ákody Zsuzsának, hogy lehetőséget teremtett nekem arra, hogy elolvashassam a regényét! Fantasztikus élmény volt! 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése