2020. február 18., kedd

Cathy East Dubovsky: Szeretlek, te idióta!

Szerző: Cathy East Dubovsky
Cím: Szeretlek, te idióta!
Eredeti cím: I Love You, You Idiot 
Fordította: Várkonyi Zoltán 
Kiadó: Cicero
Kiadás éve: 2007
ISBN: 978 963 539 587 3 
220 oldal, 1890 Ft 

Fülszöveg:
"Ennek így semmi értelme. Deanről beszélünk. Deanről, aki megőrül érted. Naponta huszonötször telefonál. Láttad a notesze fedőlapját? Az már csak egy lépésre van a mániákus üldözéstől." /Lorelai Gilmore/

Tiszta őrület, hogy szakítottunk Deannel. Pedig annyira jól ment minden köztünk! Egyik percben azt mondja, hogy szeret, aztán meg szakít velem. Anyám szerint fetrengenem kellene a bánatban, és gyorséttermi kajákkal tömni magam, de én nem hiszem, hogy ez jó megoldás. És valljuk be őszintén, a pasikkal való kapcsolatok terén anya nem mindig dönt jól, gondoljunk csak az apámra. Szerintem az a legjobb, ha észnél vagyok és elfoglalom magam. Elvégre a Harvardra készülök, akkor pedig minek vesztegessem az időmet avval, hogy egy fiú után sírok? Nemde? 

Kapcsolatom a könyvvel, sorozattal: 
Nálunk alapvetés, hogy a Szívek szállodájáról vagy jót, vagy semmit. :) Ezt tudja az egész család, az anyám, a gyerekeim, mindenki. 
Én ezen a sorozaton (is) nőttem fel (a punk- és metalzene mellett, ezzel kompenzált anyám, hogy legalább megközelítőleg normális felnőtt legyen belőlem). 
Ez az a sorozat, amit minden évben, nyáron ismét végignézek, minden egyes részt. Ha épp megunom, akkor pedig nem sorba, hanem összevissza nézem a részeket. Amelyiket kívülről tudom már, azt pedig megnézem általában angolul is. Szóval amióta létezik, szerves része az életemnek és ezen nem is vagyok hajlandó változtatni. :) Mindent imádok, ami hozzá kapcsolódik, így egyértelmű volt, hogy a könyveket is beszerzem és elolvasom. Sőt, már Luke-os bögrém is van, amiből ihatom a kávémat. 

A könyvről: 
Ez a könyv egy az egyben a sorozat alapján készült, tehát a párbeszédek is szinte szó szerint megegyeznek a sorozat egyes részeiben elhangzó párbeszédekkel (1-2 szó kivételével). Ha valami többre vágyunk, akkor nem ezt a könyvet kell kézbe venni. Semmivel sem több, mint a tévés sorozat. Nincsenek benne többoldalas érzelemkinyilvánítások, nagyon kevés benne az olyan rész, amelyben belelháthatnánk Rory fejébe. S ha már itt tartunk... 

Habár tudtam, hogy nem szabad sokat várni tőle, maximum a Szívek-szállodája-éhség csillapítását, mégis hiányoltam valamit: Lorelai szemszögét. Végig Rory szemszögéből olvashatunk a cselekményről, és emiatt támadt némi hiányérzetem. Számtalan olyan szitu van, amikor Lorelai-jal történik valami és Rory épp nincs jelen. Ezek általában sokkal érdekesebb és szórakoztatóbb jelenetek, mint azok, amelyek Roryval esnek meg. Hiányoztak a könyvből, még akkor is, ha tudtam, miféle párbeszéd játszódik le éppen, amikor Lorelai félrevonul valakivel. Ha valaki a sorozatot nem nézte, csak a könyvet olvassa, az pl. nem tudja, miért lesz hirtelen Lorelai olyan készséges és elnéző Rory listájával kapcsolatban, miután szétszedte a verekedő Deant és Lukeot. (Bár kötve hiszem, hogy valaki úgy olvassa ezt a könyvet, hogy a sorozatról semmit nem tud.) 

A szereplőkről: 
Tekintve, hogy a sorozatból tökéletesen hozzá lehet képzelni a karakterek jellemét, személyiségét, nem nagyon van szükség a szereplők kidolgozásához, tehát nem okozott nekem nagy szívfájdalmat, hogy ez egy az egyben kimaradt a könyvből. 

Az viszont sokkal jobban zavart, hogy nem kaptak szerepet olyan karakterek, akik kulcsfontosságúak a történetben: Sookie és Michel például. Sookienak van talán két vagy három mondata a 220 oldal alatt. Paris is nagyon keveset szerepel, hozzá képest viszont Lane koreai pasija, aki teljesen jelentéktelen figura - szerintem - kapott legalább négy oldalt. 

A nagyszülők szerepe említve lett, kaptak is néhány jelenetet, de jóval kevesebbet, mint amennyit megérdemeltek volna. Ugyanez igaz Lukera, akiről folyamatosan beszél Rory, hogy mennyire jó barátja Lorelainak, és ezekben a részekben éppen lett volna bőven olyan jelenet, amely belevehető lett volna a könyvben, mégis kimaradt. Luke a kedvencem, és nélküle a Szívek szállodája egyáltalán nem ugyanaz, még akkor sem, ha a háttérben azért ott van kávét töltögetni... 

Összességében: 
Ez a könyvsorozat második része, és neki is esek a harmadiknak, amint sikerül beszereznem, ugyanis a hibái ellenére (van neki sok) én imádom és nem tudtam letenni. Mindenféle toplistán lehetne első nálam, de ez nem a könyv érdeme, hanem a filmsorozaté. 

Pontozásom: 
Borító: 5/5
Történet: 5/5
Stílus: 4/5
Karakterek: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése