2017. november 23., csütörtök

Olvasni az illemhelyiségben?

Szerző: Arthur B. Dumpling
Cím: Nyomós ok 

Kiadó: nyomosok.hu 
Oldalszám, ISBN és egyéb könyves adalék nincs, tekintve, hogy eme verseskötet nem kötet. 
Ha nekem valaki azt mondta volna néhány éve, vagy akár néhány hónapja, hogy elérkezik majd az idő, amikor egy posztom fő témája a wc-papír lesz, azt az embert szemberöhögöm, és közlöm vele, hogy nem normális.

S hogy mi változott az elmúlt hetekben? Valamelyik nap egy futár nem kifejezetten hétköznapi csomagot adott át nekem. A csomag tartalma egyetlen guriga wc-papír volt, amelyre "verseskötetet" nyomtattak. A verseket Arthur B. Dumpling vetette (wc)papírra. A "csapat" egyébként vicces, különleges, egyedi wc-papírok nyomtatásával foglalkoznak, ami sokak számára abszurd vagy sokkoló lehet, egyébként pedig marhára humoros és ötletes. 


Tartalom és forma

Ha ez egy normális világ volna
A tartalom számítana, 
Nemcsak a forma.
A semmi, 
Bekötve könyvbe is semmi
Egyszerű a véleményem erről 
Csak ennyi. 


Soha nem hallottam még ilyesmiről ezelőtt. Eszembe sem jutott volna, hogy valakinek ez eszébe juthat. Aztán hallottam erről a csapatról, a Nyomósokról, és elkezdtem utánaolvasni, hogy vajon ki áll a cég mögött? Olvastam a vezetővel készült interjúkat, és egyre szimpatikusabb lett a "srác". 

Humoros, néhol számomra kicsit sok, máskor érezhetően mély mögöttes tartalommal rendelkező szöveggel. Érezhetően a szórakoztatás a fő célja, s az interjúkban pedig az ötletgazda, Puszta Richárd hangsúlyozza, a papírt nem eredeti céljáért "teremtik meg", nem használati tárgyként, hanem "dísztárgyként" kezelik. 


Egyetlen apró gondom volt csak vele, hogy egy hosszabb versnél, ha az elejétől szerettem volna a végéig olvasni, túl sokat kellett letekerni. Talán úgy tudtam volna elképzelni ezen probléma kiküszöbölését, ha fordítva van rányomva a "kötet". 

Tulajdonképpen ha átgondolom egy kicsit ökológiai szemszögből, még környezetbarát is, (persze csak a könyvekhez képest), mert a könyvnyomtatás helyett csak egy guriga wc-papír, és olvasás után egyszer még hasznosítható - lévén, hogy a rajta található festék egyébként nem káros, a Nyomósok ételfestéket használnak. 

Nem is szaporítom a szót... Vicces ajándékra vadászol? Itt nézz körül! 

2 megjegyzés :