2017. november 8., szerda

Nagy Judit: Üsd ki a pánikod!

Szerző: Nagy Judit
Cím: Üsd ki a pánikod! 
Kiadó: Ad Librum 
Kiadás éve: 2017
ISBN: 978-615-5686-91-7
139 oldal, 2490 FtFülszöveg:
A pánikkal való kapcsolatom csaknem két évtizede kezdődött. Akkoriban még a főiskola padjait koptattam. Kezdetben csak egy-egy rosszullét jelentkezett, majd az évek során, szép lassan folyamatos szorongássá vált, állandó és hűséges társam lett a mindennapokban. 
Miközben a megoldást kerestem, sok hibát követtem el, sőt hibát hibára halmoztam. Amikor rájöttem, mekkora ostobaságokat csináltam, és rajtam kívül mennyien vannak még pánikosok, úgy éreztem, tennem kell valamit. 
E könyv célja, hogy hasznos tanácsokat adjak a szorongással küzdő embereknek. Itt és most egy gyakorlott pánikos saját bőrén szerzett tapasztalásait és tanácsait olvashatod, amit ha a saját problémádhoz hasonlónak érzel, talán kipróbálsz vagy megfogadsz. 
Szóljon hát ez a könyv segítségül mindazoknak, akik hozzám hasonló módon kéz a kézben járnak a pánikkal, s velem együtt megjárták annak legmélységesebb bugyrait. 

A könyvről: 
Komoly a téma, habár sokan a lelki eredetű problémákat nem tekintik valódi betegségnek - sajnos. Jókor talált rám ez a könyv, ugyanis a pánikbetegség mostanában több szinten is előfordul a környezetemben, életemben. 
Azt tapasztalom, hogy a pánikbetegeknél nagy vízválasztó, ha hirtelen változás történik az életükben, s legtöbbször úgy látom, hogy ez a változás a gyermek születése és az azzal járó otthon töltött idő - vagy lehet, hogy az élethelyzetemből adódóan csak én mozgok most ezekben a közegekben túl sokszor. Az ember megszokja, hogy egyedül van, nem kell foglalkoznia semmivel, nem kell megfelelni senkinek. Egészen addig, míg nem megy újra közösségbe... Nálam ekkor változott meg valami, görcsben volt a gyomrom, ahányszor elhívtak minket valahová, vagy programunk volt rokonokkal, barátokkal. 

Nem igazán olvasgattam korábban a témában, egyetlen könyvhöz volt csupán szerencsém (R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom). Teljesen más Angelika könyve, mint az Üsd ki a pánikod! című könyv. Míg előbbi közvetlen naplóregény és inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy a szerző hogyan élte meg a mindennapokat pánikbetegen, addig ez a könyv nagyobb hangsúlyt fektet a szakmaiságra és a megoldásra. Ezáltal számomra néha kissé száraz volt, helyenként úgy éreztem, fölösleges információkat is kapok. 

Kedveltem, hogy a szerző igyekezett belevinni személyes példákat, érzéseket, ezekkel mutatta be a megoldás lehetőségeit, emellett fontos információkkal is ellátta mindazokat, akiknek ezekre szüksége van. 
Voltak számomra érthetetlen, furcsának ható mondatok, gondolatok. A szerző felvázolta például a pánikciklust, ahol én fölöslegesnek éreztem egy lépést (merthogy így egy mozzanat kétszer van leírva), persze értem, hogy a szerző hogy értette ezt a pánikciklust. :-)

Nagy Judit apró részleteire bontja  a pánikbetegséget, s ezen részletekkel külön-külön foglalkozva igyekszik tanácsot adni olvasóinak. Ír a pánik fajtáiról, a kialakulásának lehetséges okairól. Olvashattam arról, hogy egy kezdő pánikos milyen baklövéseket követ el, amint tudatára ébred, hogy bizony ő pánikbeteg. Az írónő külön fejezetet szán a gyógyszeres kezelés elleni küzdelmének, hiszen ő már tapasztalta, hogy a bogyók nem segítenek, inkább ártanak, s helyette feltárja olvasói előtt a lehetséges megoldásokat, a pozitív hozzáállás jótékony hatását, beszél a célok kitűzéséről, s arról, hogy akik úgy érzik, nem rettennek meg a legrosszabbtól sem, milyen módszerrel győzhetnek a leghamarabb ellenségük, a pánikbetegség ellen. 

Összességében szívesen olvastam, érdeklődve lapozgattam a könyvet. Jó, hogy vannak ilyen témájú, segítő szándékú kötetek, csak egy kicsit népszerűsíteni kellene őket, hogy eljussanak azokhoz az emberekhez, akiknek szüksége van rá. Bízom benne, hogy a szerzőnek sikerül sok pánikbeteget "kirángatni" a problémák tömkelegéből. 

Köszönöm a szerzőnek, hogy megtisztelt könyvének egy példányával! 

Rendelhető a Librinél, és a Könyvesbolt.Online-nál is. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése