2017. október 3., kedd

Borsa Brown: Az Arab lánya - 2. rész

Szerző: Borsa Brown 
Cím: Az Arab lánya - 2. rész 
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2017 
ISBN: 978-615-5692-01-7
500 oldal, 3490 FtFülszöveg:
Anna bint Gamal al-Szudairi a tizennyolcadik születésnapját ünnepli. Mindennapjait a szaúdi királyi család védelmében éli luxusban, titkok és tabuk között. De egyszer minden titokra fény derül, minden kérdésre válasz érkezik, és mindenki tisztába jön vele, hol is a helye a világban. Hiába a szigorú nevelés, a vér nem válik vízzé, és erre Anna is rájön. 

Vajon mi lesz erősebb és meghatározóbb a fiatal lány életében? A meglévő kötődése a hazájához és ccsaládjához, vagy az éledező vonzalma egy idegen világhoz, távoli rokonaihoz? Kaphat-e esélyt, hogy megtudja, ki is ő valójában? Megismerheti a gyökereit?

Borító: 
Számomra az eddigi borítók mind különlegesebbek voltak, mint ez. Persze ez nem a borítótervező hibája, mint inkább a modellé. Valahogy nem tetszik az arca, sokkal szebbnek, különlegesebbnek képzeltem el a felnőtt Annát. A borítón szereplő lánynak túlságosan "tucat-arca" van. 

Történet: 
Izgatottan vártam, hogy végre legyen lehetőségem/időm/energiám olvasni Az Arab lánya folytatását. Előre fel kellett készítenem magam lelkileg, hogy ha elkezdem, akkor képtelen leszek letenni.
Több év telt el a sorozat előző kötete óta. Az akkor még kicsi gyermek, Anna tizennyolcadik születésnapjába csöppenünk ebben a részben. 

Ekkor már négy éve tudja, hogy szülőanyja magyar nő. Talán ez ad energiát arra neki, hogy otthona kultúrája ellen lázadjon, ha csak visszafogottan is. Olyan dolgokat tesz és igényel, amelyekről az arab nők még csak említést sem tehetnek. 

Bevallom, meredek kezdés volt... Néhányszor eszembe is jutott, hogy Borsa talán el fogja rontani ezt a részt. Tartottam egy olyan száltól, ami nem lett volna szerencsés, s Borsa adta a lovat a téves gondolataim alá. Pedig ezek a gondolatok egészen a történet legvégéig ott motoszkáltak bennem valahol, s magam sem tudom, minek örültem volna igazán. Megrökönyödve gondoltam a lehetséges végkimenetelre, de azért valahol kíváncsi is voltam, hogy ha beigazolódik a gyanúm, hogyan oldja meg az írónő úgy, hogy senkit ne taszítson. 


Nagyon vágytam már a rég megismert karakterekre, hogy ismét olvashassak Gamalról, Yasminról, s mindenki másról, akiket a korábbi részekben megismerhettem. Érdekelt, hogy hogyan alakult az életük az elmúlt sok-sok évben, szerencsére Borsa minden kérdésemet megválaszolta

A könyv felénél kezdett sok és idegesítő lenni, hogy mindenki mindig üvölt mindenkivel. Kicsit bolondokháza lett az arab herceg háza, s olyan emberek is elveszítették már a türelmüket, akik eddig mindent kibírtak. Mindenki kiszámíthatatlanul viselkedett, aki az egyik pillanatban kedvesen mosolygott, az a másik pillanatban ütött, aki korábban kellemes hangon kérdezett, az néhány sorral lejjebb üvöltve esett neki a másiknak. Ez volt az egyetlen olyan dolog az egész történetben, amin finomítottam volna kicsit. 

Borsa humorát még mindig imádom, és ott röhög fel hangosan az olvasó, ahol nem is számít rá előre. A váratlan poénok esnek a legjobban az embernek. 

"- Milyen kár, hogy ilyet Khalidtól nem tudsz kérni, igaz? Ő már nem maradhat ki belőle, nagyon is benne volt a buliban! 
Apa elém lép, és lefelé nézve a szemembe mondja: 
- A buliban?  
Tényleg fogalmam sincs, hogy jutott ez a szó az eszembe. Nincs is időm tovább gondolkodni rajta, mert hatalmas pofont kapok. Akkorát, hogy elesem.  
- Buliban? - üvölti ismét." 
/367. oldal/

A történet hangulata pontosan olyan, mint "felmenőié". Izgalmas, szerethető, érdekes. Tele van érzelemmel, valamiben mégis más, mint Az Arab és Az Arab szeretője. Nem mondanám kifejezetten erotikus regénynek. Ez a regény inkább kedves, aranyos. Jó volt olvasni, olyan tisztának tűnt az egész, Anna gondolkodásmódja, szépsége, ahogy a világ piszkos dolgaira gondolt, ez mind-mind gyönyörű volt. 

Szereplők: 
Anna tizennégy éves kora óta tud származásáról, s arról, hogy akit eddig édesanyjának hitt, ő csak nevelőanyja. Négy éve tudja, hogy csupán félig arab, hiszen magyar szülőanyától származik. Ez a tény megváltoztatja a véleményét, vágyait. Nekem ő nagyon furcsa karakter volt. Folyamatosan Khalidot kérdezte, hogy csúnya-e, pedig az egész ország arról beszél, hogy Gamalnak mennyire különleges szépség a lánya, s még a herceg is felfigyelt rá. Kicsit olyan, mintha annak ellenére, hogy tudja magáról, mennyire különleges, még cukkolná is a testvérét, mintha folyamatos áradozást szeretne hallani magáról. 

Az viszont kifejezetten szimpatikus volt Annában, hogy kiállt az igaza és az akarata mellett. Nem hunyászkodott meg - általában -, ahogy a körülötte élő többi nő. Ha akart valamit, összeszedte bátorságát és megpróbálta elérni azt. Néha sikerrel, néha sikertelenül. 


Khalid személyisége nagyon nem volt szimpatikus. Őszintén bízom benne, hogy Az Arab fiában szerethető lesz, mert most darabokra törte a szívemet... Abban bíztam, hogy az ő karaktere által kapok még egy kicsit a régi Gamalból, de nem így lett, hangulatingadozásai, ingerültsége bosszantott. Nagyképű, ellentmondást nem tűrő, elkényeztetett, elsőszülött férfi, márpedig az elsőszülöttség gőggel jár Gamaléknál, de mégis... mégis ott volt bennem valami megmagyarázhatatlan érzés, mintha megszerettem volna őt is, pedig végig küzdöttem ellene. 

Billal herceggel kapcsolatosan azt hittem, hogy valami furcsaság lesz, ez volt a megérzésem, Leila pedig szerepelhetett volna többet, ugyanis számomra igazán szimpatikussá vált a karaktere, bár még mindig Yasmin a kedvencem. 

Összességében: 
Nem pörögnek az események, és amikor erre rájöttem, attól féltem, hogy untatni fog. Nem így lett! Nem csak a pörgős események, folyamatos aktív cselekvések tesznek széppé, élvezhetővé egy történetet. Az arab világ, a könyv hangulata, a karakterek kibontása szuper volt, elvitték az egész könyvet, a sűrű cselekmény már túl sok lett volna. Úgy jó, ahogy van! Imádtam. :) 

Kedveltem, s ahogy előre sejtettem, nem tudtam letenni. Szenzációs, ahogy magába rántja ez a könyv az olvasóját. Soha nem foglalkoztatott különösebben az arab világ, Borsa azonban megszerettette velem már az első kötetnél. Most pedig számolhatom vissza a napokat, hogy mikor jelenik meg a sorozat utolsó kötete. 

Pontozásom: 
Borító: 4/5
Történet: 5/5
Stílus: 5/5
Karakterek: 4/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése