2017. június 12., hétfő

Gary Chapman: Segítség, szülők lettünk!

Szerző: Gary Chapman
Cím: Segítség, szülők lettünk!
Eredeti cím: Now What? 
Fordította: Mirnics Zsuzsanna
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2016 
100 oldal


Fülszöveg:
A gyerekvállalás drámai változást jelent a kapcsolatban. A házastársak, akik a kórházi "örömcsomag" megérkezése előtt egymásnak éltek, csak évek múltával döbbennek rá: immár a gyerekeikre fordítják minden idejüket és energiájukat. 
Gary Chapman, a párkapcsolatok világhírű szakértője közvetlen, olvasmányos stílusú művében praktikus tanácsokkal látja el a kisgyerekes szülőket, hogy miként őrizhetik meg házasságuk intimitását, meghittségét, valamint a romantikát az éjszakai etetések, a szobatisztaságra szoktatás, a gyerekek indulatkitöréseinek megfékezése, illetve a számtalan egyéb szülői teendő rengetegében. 

A témáról és a könyvről:
Szerintem minden család életében eljön az a pillanat, amikor valami félresiklik. Vagy azért vakargatják a szülők a fejüket, mert úgy érzik, nem úgy sikerült nevelniük a gyermekeiket, ahogyan azt eltervezték, vagy azért, mert a házasságuk kezd rosszá válni. A legnehezebb talán az, hogy a család tagjai mindenkire egyformán figyeljenek, és hogy a házastársak szenteljenek egymásnak is időt amellett, hogy a gyerekekkel annyit foglalkoznak, amennyit csak lehetséges. Sokáig úgy gondoltam, hogy ha gyermek érkezik a családba, akkor a nő és a férfi anya és apa lesznek, s legfőbb, talán egyetlen feladatuk, hogy neveljék, tanítsák, szeressék a gyermeküket. Bele sem gondoltam, hogy legalább ennyire fontos a házastársak közötti lelki kapcsolat ápolása ahhoz, hogy boldog családban élhessenek. 

Chapman ebben a könyvében arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy létezik kiegyensúlyozott házasság úgy is, hogy közben a gyermeknevelést sem hanyagoljuk el, s hangsúlyozza, a gyerekek akkor boldogok igazán, ha azt látják, hogy a szüleik is azok, éppen ezért attól, hogy szülők leszünk, nem szabad elfelejtenünk férjnek/feleségnek lennünk. 

"De mit kezdjünk az autó hátsó ülésén civódó kicsikkel? Sok szülőt tesz rendkívül frusztrálttá, amikor veszekedő gyerekeik közé kell csapniuk. Javaslatom szerint döntsék el ők, hogy meddig akarnak veszekedni, de azt ne az autó hátsó ülésén tegyék. Ennek értelmében, amint elkezdődik a vita, máris hivatkozhatunk a szabályra: verekedni lehet, de nem az autóban. A következmények világosak: ha a csetepaté tovább tart, megállunk az autóval az út szélén, a gyerekek pedig kiszállhatnak és elintézhetik a dolgot. Amikor végeztek, visszaülhetnek a kocsiba. Ha tehát a család fagylaltozni indul, elképzelhetik, milyen gyorsan beszüntetik a harcot. A szülők nem lesznek frusztráltak, s a gyerekek tanulnak egy értékes leckét: van döntési lehetőségünk, ám ha rosszul döntünk, számolnunk kell a következményekkel."/65. oldal/

Olvastam már korábban a 12 dolog, amit jó lett volna tudni, mielőtt szülők lettünk című Chapman-kötetet, és így, annak ismerete mellett ez a rövid kötet nem sok újat mondott, viszont hol megmosolyogtatott a megtörtént esetekkel, hol ledöbbentett. 

Ahogy a korábbi könyvekben, úgy ebben sem maradhat le a fejezetek végéről a nagyon hasznos önismereti gyakorlat, amely kérdések sorozatával igyekszik segíteni azokon a párokon, akik úgy érzik, fuccsba ment a házasságuk a gyermekvállalás miatt. 

Összességében elmondható, hogy a könyvben leírtak többségével egyetértettem, alig akadt mondat, amely miatt csóváltam a fejem, hogy szerintem nincs így. Annyi bizonyos, hogy a pénzspórolós részt nem a magyaroknak írta Gary Chapman. :) Amerikában működhet, itt biztosan nem. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése