2015. október 26., hétfő

Könyves karácsonyi ajándékötletek 1. - 2-6 éves gyerekeknek

Közeledik a karácsony, én pedig minden évben már két hónappal előtte érzem a "karácsony-illatot" és gondolkodom, mivel lephetném meg szeretteimet. Az esetek nagy többségében sikerül eltalálni, hogy mi az, aminek örülnének, ám sokan gondban szoktunk lenni. Mostantól minden héten kaptok (legalább) egy blogbejegyzést karácsonyi ötletekkel: gyerekeknek, férjeknek, szülőknek, barátnőknek, akárkinek... Konkrét kéréseknek is igyekszem eleget tenni, amennyiben lesz ilyen (pl. lesz egy poszt a számítógépőrült férjekről, és a problémáról, hogy mi az, ami esetleg érdekelhetné őket). 


Első körben a gyerekekkel, méghozzá a legkisebbekkel foglalkoznék, hiszen 2 éves a kislányom, már szívesen lapozgat, hallgatja a felolvasást és beszélget a képekről, amiket lát.
A legnagyobb gondban a mesekönyvek terén lehetünk, hiszen ezer pontnak kell megfelelniük: legyen látványos, színes, vidám, tanuljon belőle a pici, kösse le őt, érdekelje, szeresse, ne legyenek benne nagyobb bakik, esetleg adjon valami tanulságot. A könyvesboltok tele vannak szebbnél szebb (néha pedig giccsesebbnél giccsesebb) mesekönyvekkel, és így még nehezebb a választás - nem biztos, hogy ami szép, az jó is, és ami jó, az le is köti a kicsiket.  
Pedagógusként (és egy kevés könyvtári munkával a hátam mögött) jópár mesekönyvvel ismerkedtem már meg, és tapasztaltam jót is, rosszat is, találkoztam olyan könyvvel, amit soha nem adnék a gyermekem kezébe és olyannal is, amit előszeretettel lapozgatunk esténként. Íme néhány az utóbbi kategóriából: 

Te vagy az anyukám? sorozat kötetei: 
1. A jegesmedve bocsa
2. A kiskacsa
3. A kisnyuszi
4. A kistigris


Kiadó: Napraforgó Kiadó
Kiadás éve: 2014
12 oldal

Fülszöveg:

"A sorozat bájos köteteiben egy-egy eltévedt állatkölyök útját követhetjük végig. A kicsik az anyukájukat keresik, s miközben bejárják az élőhelyüket, megismerkednek a körülöttük élő állatokkal. A történetekből a gyerekek megtanulják felismerni az egyes állatokat, megismerhetik jellemző vonásaikat, és találkozhatnak az egyes élőhelyek jellegzetes állaival is. És hogy teljes legyen a varázslat, a gyerekek a kötet minden egyes oldalán megsimogathatják a főhőst!"


Keménylapos könyvecskék, néhány oldal csupán, de gyönyörű illusztrációval, és egy apró plusszal, ami különlegessé teszi ezeket a könyveket: az állatkák pocakja szőrös/plüssös anyagú, így a legkisebbek előszeretettel simogatják azt. :) 
Két kötet csücsül a polcunkon: a nyuszis és a jegesmedvés, mindkettőt imádja a 2 éves kislányom. 

Rob Scotton: Russell, a bárány

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2011
32 oldal 


Fülszöveg: 

Ez itt Russell. Néha nem egészen úgy viselkedik, mint a többi bárány. Mindegyik bárány szépen elalszik, kivéve Russellt. Hát most mit tegyen? Mindent megpróbál, amíg nagy nehezen sikerül elaludnia. Szép álmokat, Russell
Ezt a könyvet 3-6 éves gyerekek számára ajánljuk.

Néhány oldalas, vékony, de nagy méretű könyv, gyönyörűszép illusztrációval, színes oldalakkal. Pár mondatos kis mese, de érdemes elidőzni minden egyes oldalon nézegetve a szép képeket. A lányom mindig próbálja megszámolni a báránykákat (igaz, egyelőre még csak összevissza sikerül). Nagy kedvenc nálunk, gyakran kerül a kezünkbe. 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca

Kiadó: Pagony Kiadó

Több, mint 20 kötetet tudhat már magáénak Bogyó és Babóca. Mind érdekes, tartalmas kis mese, és mind más témát ölel körül. A teljesség igénye nélkül: olvashatunk az egyes kötetekben karácsonyról, óvodáról, ünnepekről, rokonokról, zenéről, jelmezbálról, és még sok minden másról. A történetek nem épülnek egymásra, egymástól függetlenek, ezért nem számít,  milyen sorrendben olvassák/olvastatják a gyerekek. Egészen kicsik és a nagyobb gyerekek is élvezettel hallgatják a Bogyó és Babóca meséket, ma már a legnépszerűbb mesekönyvek Magyarországon. Óvodákban is ezerszer újraolvastatják a gyerekek az óvónénivel a történeteket. 

Jane Ray: Hamupipőke - térbeli meseszínház

Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2012
18 oldal

Fülszöveg: 

"Hamupipőke klasszikus meséje elevenedik meg gyönyörűen megfestett, háromdimenziós jelenetekben Jane Ray tollából. Éld át a jók, a rosszak, a tündér és a szerelmesek történetét újra és újra úgy, ahogy eddig még soha. Csak ki kell nyitnod ezt a különleges könyvet, és máris kezdetét veszi a varázslat…" 

Úgy gondolom, nem is kell sokat hozzáfűznöm a fülszöveghez... Talán annyit: nagy méretű (kb. A4-es), nem keménylapos, de vastag lapos (Lili eddig nem tudta eltépni :P ), gyönyörű kis színház. A szereplők megelevenednek, a mesét két oldalsó kis fülből kell kihajtogatni. Nagyon szeretjük, igazi csajos kis könyv! 


Bálint Ágnes: Én vagyok a Tévé-Maci 

Kiadó: Móra 
Kiadás éve: 2012 (legfrissebb kiadás) 
32 oldal 

Fülszöveg: 

Nem vagyok közönséges játék mackó. Tévésztár voltam, esténként sok-sok gyereket hívtam a képernyő elé, hogy együtt nézzük a mesét. Amikor fogat mostam, velem gurguláztak a tévénézők, és csutkababámmal meg a gyerekekkel együtt bújtam ágyba. 

Ha kíváncsi vagy a pici lakásomra, a játékaimra vagy a virágokra, amiket naponta öntözök, lapozz bele ebbe a képeskönyvbe! A kis fotókon engem láthatsz, mesélek és gitározok is neked elalvás előtt.


Sajnos nem vagyok biztos benne, hogy a gyerekeink még tudni fogják, ki is az a Tévé-Maci, mindenesetre a könyv segít kialakítani egy napirendet és elmeséli, hogyan telnek az emberek hétköznapjai. Felhívja a kicsik figyelmét arra, hogy nem szabad megfeledkezni a fürdésről és evésről, alvásról... Sőt, a Tévé-Maci még naplót is ír. 3-4 éves kortól ajánlom, az én 2 évesem még nem tűnik elég nagynak hozzá. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése