2015. május 18., hétfő

R. Kelényi Angelika: Egy hajszálon múlt - Amikor a feleség megőrül

Szerző: R. Kelényi Angelika
Cím: Egy hajszálon múlt - Amikor a feleség megőrül
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2015
187 oldal, 2990 FtFülszöveg:
Emma nem fiatal. Szerinte. Nem is valami csinos. Szerinte. Emma elégedetlen. Tulajdonképpen mindennel problémája van: az alakjával, a munkájával, a sűrű hétköznapjaival és a házaséletével is. Azzal különösen.
Komolyan hiszi, hogy jelentéktelen, hiszen negyven fölött, nem sokkal szülés után, kinyúlt mackóban, tundrabugyiban és lógó hajjal a kutyának sem kell, nemhogy jóképű, mi több, öt évvel fiatalabb férjének. Szuper feleség, szuper anya és szuper munkaerő akar lenni. Na, de kinek sikerülhet mindez? 
Emmának, úgy tűnik, hogy nem, hiszen felbukkan a színen a szőke bombázó, s vele együtt a zöldszemű szörny is, és csak egy "hajszálon" múlik, hogy mindez tévútra nem sodorja. Szerencsére legalább a humorát nem veszíti el. 
R. Kelényi Angelika harmadik regénye újabb humorbomba. Az írónő ismét megnevetteti az olvasókat, noha egy olyan válságos időszakot mutat be, melyet számos nő átélt, átél vagy át fog élni élete során. A borítóról: 
Nagyon szeretem az írónő mindegyik könyvének borítóját, imádom azt is, hogy azonos a stílusuk. Alighanem Angelika védjegye lesz ez a stílus, ahogy az is, hogy a lehető legmélyebben belelát minden nőbe, korosztálytól függetlenül. 
Ha választanom kellene, nekem ez az új borító tetszik a legjobban a három közül, de mindegyikben szívesen gyönyörködöm.
Nem csak egymáshoz, hanem a történethez is nagyon passzolnak a borítók, az Álomgyár Kiadónak tökéletesen sikerült eltalálnia. 

A történetről és a szereplőkről: 
Néhány oldal olvasása után felháborodva gondolkodtam azon, vajon ki figyel engem, és ad infókat az írónőnek? Minden olvasó, aki egyben már édesanya is, úgy fogja érezni, hogy róla íródott a történet. Ha nem is az egész könyv, de az első oldalak mindenképpen. 
Pontosan azt kaptam, amire számítottam, egy igazán szórakoztató, kikapcsoló, izgalmakkal teli és csajos könyvet, "Angelikásan" megírva. Kedvelem, ahogy Angelika fogalmaz, imádom, hogy ennyire laza az egész történet.
Rengetegszer úgy éreztem, hogy Emmával sokban hasonlítunk. Én is mániákusan szeretnék megfelelni az élet minden területén, kiegészítve talán annyival, hogy a gyereknevelésben még nagyobb elvárásokat állítok fel magammal szemben, hiszen pedagógus vagyok.
Emma abszolút átlagember, tetszett, hogy vannak hibái, tetszett, hogy nem mindig tudja, mit kell tennie. Olyan édesanya és feleség, amilyenből sokkal találkozunk az utcán is. Ez a tulajdonsága még közelebb hozza őt az olvasókhoz.  
Alex egy nagy kérdőjel bennem (hasonlít a férjemre :)). Ha ki tudott volna lépni a történetből, akkor néhányszor megcsapkodtam volna a könyvvel, hogy vegye már észre a feleségét. Többször felidegesítettem magam rajta (ebből is látszik, hogy Emma szerepét 100%-osan magaménak tudtam), és mérges lettem azokban a szituációkban is, amiket helyre tudott volna hozni, de inkább a hallgatást választotta. Ha közvetlenebb, pedánsabb férj lett volna, nem lett volna ennyire érdekes. 
Forrás: /www.thesecret.hu/
Szimpatikus, hogy Angelika mennyire fel tudta vázolni az átlagos házaséletet: a nő, aki igyekszik mindent megtenni, hogy a férfi odafigyeljen rá, és a férfi, aki azt sem venné észre, ha a feleségének a homlokára lenne írva, hogy "figyelj rám". Egyetlen dolog volt furcsa ebben a házasságban, méghozzá az, hogy a nő az, aki szívesen látogatná gyakrabban a hálószobát, míg a férfi az, aki itt is elutasító. Sok édesanya ismerősöm monda, hogy a szülés óta nem szívesen van együtt a férjével. Úgy vettem észre, hogy ez a nők nagy többségénél természetes, azonban biztos vagyok benne, ha egy férfi érezne valamikor így, kivétel nélkül mindenki arra gondolna, hogy van valakije. :) 
Emma barátnői a legpozitívabb értelemben vett állatok, nagyon szívesen olvastam volna róluk kicsit többet (ahogy Alexről is). A munkahelyi jeleneteket szintén szívesen olvastam. Jól jött volna néhány kisebb melléksztori a többi szereplőről, hogy jobban megismerhessük őket. Tulajdonképpen mindezt csupán azért sorolgatom - leginkább magamnak - mert a könyvnek egyetlen hibája, hogy rövid. 
Angelika egyetlen hibája pedig, hogy - gondolom - nem tud hetente egy új könyvet megírni. Ha így tenne, nem is olvasnék mást. :)

Utolsó szó jogán még annyit, hogy az értékelésemet úgy kellett megírnom, hogy a könyvbe bele sem tudtam közben lapozni, ugyanis édesanyám, mint derült égből villámcsapás vette ki a kezemből és tette a táskájába, hogy ezt ő kölcsönvenné, kérdés nélkül.  
A Negyven felé pártában című könyvet a szabadidejében alig bírta letenni. Ha ezt elkezdi, szerintem kérni fog egy nap szabadságot, mert még annál is jobb! 

Köszönjük az Álomgyár Kiadónak, hogy kiadták ezt a könyvet!

Borító: 5/5
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Karakterek: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése