2015. május 15., péntek

Dan Wells: Ruins - Romok

Szerző: Dan Wells 
Cím: Ruins - Romok (Részlegesek III.)
Eredeti cím: Ruins 
Fordította: Bayer Antal 
Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2014
437 oldal, 3495 Ft 


Fülszöveg:
A legjobb döntést a legnehezebb meghozni. 
Ahogy a Részlegesek végső lejárati ideje vészesen közeledik, a túlélők sorsát eldöntő háború immár elkerülhetetlennek látszik. Mindkét fél elszánta magát a végső pusztításra, abban a biztos tudatban, hogy birtokában van a fegyver, amellyel megsemmisítheti a másikat. 
Samm és Kira Walker a két háborúban álló fél között ragadt, egymástól ezer mérföldnyi távolságra. Samm a kontinens túlsó végén az amerikai közép-nyugat hatalmas mérgező pusztaságain túl, Kira pedig dr. Morgan markában, akinek eltökélt szándéka megmenteni a még megmaradt Részlegeseket, akár Kira élete árán is. Ekkor egy rejtélyes lény bukkan fel, sem ember, sem Részleges, és komoran figyelmezteti a harcoló feleket egy újabb apokalipszisre. 
Kirának egyetlen esélye van, hogy megmentse mindkét fajt és velük együtt a világot. De lehet, hogy ez az életébe kerül... 
A Részlegesek sorozat befejező része epikus izgalmakat ígér, amelyben a bolygó utolsó megmaradt értelmes lényei összecsapnak egymással, hogy meghatározzák a jövőt. 


Ez a három részes sorozat igazi társadalomkritika, és egy másik világba helyezve tökéletesen vázolja a társadalmunk hozzáállását, az emberek személyiségét és gondolkodásmódját. Alapszituáció: a Részlegesek és az emberek is a kihalás szélén állnak. Mindkét faj úgy próbálja elkerülni a népének pusztulását, hogy háborúra készül az ellenséges fajjal. Mind a Részlegesek, mind az emberek között igen kicsi azoknak a száma, akik rájönnek, másképpen is megoldható lenne a két faj túlélése, csupán békére van szükség. Márpedig ezt a békét a legnehezebb megteremteni - ahogy a mi világunkban is. 

A borító titokzatos, csalogató, nagyon ötletes és nem klisés. Már a borító láttán is biztosan levenném a boltban a polcról, és elolvasnám a fülszöveget (aminek köszönhetően pedig megvásárolnám a könyvet - így is tettem). Végre egy sorozat, ahol minden kötet borítója jól el lett találva, nincs egyik sem elrontva, összepasszolnak. 

A történetről és a szereplőkről: 
Hihetetlen szépen kialakított világ ez, ahogy már az első két résznél is mondtam. Jól kidolgozott, szerethető karakterek, nagyon összerakott, "bakimentes" sztori. Kár, hogy csak három részes, szívesen olvastam volna még legalább ennyit a történet folytatásáról. 
A helyzet az, hogy most már mindenkinek van egy ismerőse, aki nekiáll disztópiát írni, és mindenki fel tud sorolni legalább 5 szerzőt, aki ebben a műfajban publikál. Éppen ezért, mivel ennyire magas a kínálat, nehéz jól megírt történetet találni. Aki ilyesmire vágyik, aki szeretne egyszerre nevetni és szomorkodni, aki szeretne úgy olvasni, hogy egy percig se unja, annak szívből ajánlom ezt a három részes könyvsorozatot. 
Minden nőnemű olvasó szeretne kicsit Kira helyében lenni, mind hasonlítanánk rá mentalitásban, jellemben, ha tehetnénk. Csak reméljük, hogy lehetünk mi is erős, határozott női főszereplői az életünknek. No és minden női olvasó szeretne maga mellett tudni egy Sammhez vagy Marcushoz hasonló karaktert. 
Dan Wells még mindig nem vész el a "nőies" részletekben, és ez okot ad arra, hogy a férfiolvasók is élvezhessék a történetet. Nincs túlfűtött szerelem és fejezeteken át tartó őrlődés, semmi szempilla-rebegtetés, csak erős karakterek, háború és küzdés a túlélésért. 

Borító: 5/5
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Karakterek: 5/5
Karakterek kidolgozottsága: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése