2012. június 8., péntek

A Twilight világa hitelesen, színesen

Szerző: Stephenie Meyer
Cím: A Twilight világa hitelesen, színesen 
Fordította: Marczali Ferenc, Szigeti Vera
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
Kiadás éve: 2011
543 oldal, 4999 FtFülszöveg: 
Ennek az átfogó kötetnek minden Twilight-rajongó könyvespolcán ott a helye. Mindent megtudhatsz szíved felejthetetlen világáról, ahol otthon vagy. Ebben a részletgazdag, színes kézikönyvben a közel száz nagyszerű illusztráció és fotó mellett exkluzív anyagok, a regényből kimaradt részletek, szereplőleírások, családfák, térképek, és rejtett összefüggések várják az olvasót, valamint egy izgalmas interjú, bennfentes információkkal. Végtelen, vonzó világ!

A könyvről: 
Amióta megjelent, azóta szeretném beszerezni ezt a Twilight-kalauzt, de mindig sajnáltam rá az 5000 Ft-ot, és mindig valami más Vörös Pöttyös könyvet vettem meg inkább. Sikerült ezalatt az idő alatt beszereznem többek között a Csontvárost, A lány és a farkast, A szörnyszívűt, A Fallent, a Twilight képregény 2. részét, stb. 
Most, hogy a Könyvmolyképző Kiadó webshopja 50%-os akcióval nyitott, úgy döntöttem, itt az alkalom, hogy megvásároljam, úgyhogy bővült a Vörös Pöttyös gyűjteményem, ráadásul nem is akármivel. Végre letehetem a Twilight könyvek mellé ezt is. :-) 

Ami megtalálható benne: 
- egy interjú Stephenie Meyerrel 
Nagyon érdekesnek tartottam ezt a részt, mert megismerhető belőle többek között az, hogy az írónő hogyan fogott neki a részek megírásának. Érdekesnek tartottam, hogy nem úgy írta az első könyvet, ahogy általában az írók írni szoktak: a könyv közepétől, a 13. fejezettől kezdte, végigírta, és miután megvolt a könyv második fele, csak akkor állt neki az első felének. Ezen kívül sok érdekesség olvasható még ebben a részben. 

- a vámpírok bemutatása
Ebben a részben olvashatunk a vámpírok testi jellemzőiről, képességeikről, az újszülöttekről, törvényekről, mítoszokról, életmódról. Itt is voltak olyan részek, amik teljesen újak voltak számomra, bár azt nem mondhatnám, hogy túl sok olyan dolog volt, ami újnak hatott és amiről eddig nem tudtam. Kiegészítésnek mindenképpen jó a történetekhez. 

- klánok bemutatása
Ez nagyon érdekelt, nagy figyelemmel olvastam a különböző klánokra. A végére sajnos kicsit belezavarodtam már, hogy ki kinek a kije, meg túl sok volt az információ, de ha még párszor újraolvasom, akkor teljesen profi leszek már a vámpírcsaládokból. :D 

- vérfarkasok bemutatása
Sokkal jobban érdekelt, mint a vámpírok bemutatása. Imádtam a családfát a könyvben. Szeretem a vérfarkasokat, és olyan jó volt újra elképzelni az olvasás közben a könyvek különböző jeleneteit. 

- haladnók bemutatása
Ez annyira nem fogott meg, bár mindenképp érdekes elolvasni a halandók életének a történetét is, ez is adott valamennyi pluszt az eddigi információimhoz. 

- legfontosabb történések + események időrendben
Ezeket a részeket kissé fölöslegesnek tartottam, hiszen nyilvánvaló, hogy ezt a könyvet olyan emberek tartják a kezükben, és olyan emberek olvassák el, akik a köteteket is "kivégezték", és a történet hátterére kíváncsiak. Akik pedig olvasták a köteteket, azoknak nincsen szükségük a vázlatos leírásra. 

- járművek
Nő vagyok. Nem érdekelt különösebben ez a rész, de az illusztráció nagyon ott van a szeren. :D

- inspirációk
Azt hiszem, így éjfélkor már nem fogok hangoskodni, de holnap mindenképpen meghallgatom azokat a dalokat, amelyek ihletet adtak az írónőnek bizonyos jeleneteknél. Tetszett, hogy nem csak felsorolva vannak a dalcímek, hanem alá van írva egy jelenet mindig a könyvekből, hogy melyik résznél "segített" Meyer néninek. :D 

- válogatás a rajongók alkotásaiból 
Szuper, hogy nem a film szereplőit rajzolták le a rajongók, legalábbis azok nem, akiknek a rajzaik bekerültek ebbe a könyvbe, hanem olyannak rajzolták a karaktereket, amilyennek elképzelték őket. 

- a nemzetközi kiadások borítója
Ezt a részt imádtam, nagyon jó volt végignézni, hogy melyik országban milyen borítóval és milyen címmel adták ki a köteteket. Érdekes, hogy a kínaiak ebből is egy százezer kötetnyi sorozatot adtak ki (no jól van na, kissé túloztam). Nyugtáztam magamban, hogy a legszebb borítója a magyarnak van. A koreai is nagyon bejött. 

- kimaradt jelenetek
Ebből lehetett volna több a kalauzban, mert ez egy nagyon érdekes rész a rajongóknak. Szerintem. 

- gyakran ismételt kérdések
Itt olyan kérdésekre kapunk választ, mint pl. mi van akkor, ha Bella menstruál. Egyes kérdéseken/válaszokon nagyon kellett nevetnem. :D Szívesen olvastam volna még néhány kérdést és választ. 

Young Kim illusztrációin ismét sikerült majdnem elájulnom, imádom, ahogy rajzol, mindig megakad a szemem ezeken a képeken, és muszáj több másodpercig néznem őket. 
Plusz pont (és matrica) jár a könyvnek azért, mert a filmtől teljesen független, nem látni benne a szereplőkről képet, sőt, még csak említést sem tesznek Robertről és izéről... Hogy is hívják... Sztyúártról. :D 

Pontozásom: 
Borító: 5/5
Tartalma: 4/5


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése