2012. június 16., szombat

George R. R. Martin: Trónok harca

Szerző: George R. R. Martin
Cím: Trónok harca
Eredeti cím: A Game of Thrones
Fordította: Pétersz Tamás
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 889Fülszöveg: 
A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg. 
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel. 
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

A könyvről: 
Martin egy új világot teremtett nekünk, nem ok nélkül van ráírva a könyv borítójára a következő mondat: A fantasy műfajának Tolkien óta egyik legnagyobb teljesítménye. 

Egy könyv, ahol nem minden fekete és fehér, nem minden szereplőről tudod elmondani, hogy jó vagy rossz. Mindenki harcol a maga igazáért, mindenki a maga hasznát keresi. 
Gyönyörű világ ez azokkal a dolgokkal, amik hozzá tartoznak: a hideg, a rémfarkasok, a Mások... Harc és szerelem, vér, kardok, csaták... 

Akinek kicsit nyitva van a szeme, tudja, hogy rengeteg pozitív értékelést és kritikát kapott a könyv és a sorozat is. A Molyon 96%-osra értékelték a könyvet, ez ritka. 
A Moly regisztráltjai közül eddig 1301 ember olvasta, 173 ember jelenleg olvassa, 169-nek várólistáján van, és 248-an kedvenc könyvnek jelölték. Hupsz... Tévedés, hamarosan 249, mert nekem is kedvencnek kell jelölnöm. 

Valahol egy értékelésben a következő jótanácsot olvastam: "Ne szeress meg senkit!" - Ezt a tanácsot tényleg érdemes megfogadni, az emberek vagy meghalnak, vagy megváltoznak, semmi nem állandó. 
Vannak, akikben pozitívan csalódtam, vannak, akikben meg csak csalódtam. De egy biztos: Még mindig nem tértem magamhoz ennek a világnak a gyönyörűségétől. Igen, gyönyörű annak ellenére, hogy tele van vérrel és háborúkkal. Sajnos az előző tanácsot nem igazán lehet megfogadni, észre sem veszi az ember, és máris kialakul, kik a kedvencei és kiket utál szívből. 

Érdemes megnézni a sorozatot is, néhány részt még olvasás előtt. Gyakran bukkannak fel említés szintjén különböző nevek a könyvben, amik kicsit megkeverik az embert. Szerintem bő 200 oldalt szenvedtem volna, ha nem látom előtte az első két részét a sorozatnak. De ha az ember úgy gondolja, inkább elolvasná először, akkor is kap egy kis segítséget: a könyv végében, a függelékben megtalálhatók a házak népei, és a Targaryen uralkodóház uralkodói időrendben. Bevallom, többször hátralapoztam, csodáltam a házak jelképeit, megnéztem, ki kinek a kije. Így tiszta lett előttem. 
Mindenképp azt mondom, hogy a könyv és a sorozat együtt teljes. Legalábbis számomra így kerek egész. Itt nincs az, hogy a könyv jobb, mint a film, vagy fordítva. Tökéletesen kiegészítik egymást. 

A betűk kicsik, a margók vékonyak, sok olvasnivalót sűrítettek ebbe a közel 900 oldalba. Terjedelemre sem egy 3 órás könyv. Nagyon élveztem minden vele eltöltött percet, órát. Néha már a betűket sem nagyon láttam, de annyira belefeledkeztem a történetbe, hogy akkor is olvasni akartam tovább...
Ebből jöttek a csúnya, viccesebbnél viccesebb félreolvasások, amiket 30 oldalon keresztül gyűjtöttem is: 
- falovakról helyett falvokról (632. oldal)
- sártéglából helyett sárgalétrából (635. oldal)
- csípős borssal helyett csípős brossal (637. oldal)
- madárkereskedő helyett maradékleső (638. oldal)
- borkereskedő helyett bokorkereskedő (640. oldal)
- bazalttömbök helyett balzattömbök (646. oldal)
- fakarddal vagdalkoztál helyett farkaddal vagdalkoztál (650. oldal)
- hadiszerencse helyett hadicsere (653. oldal)
- megfeketedett helyett megfektetett (660. oldal)
- ametisztberakásos helyett antiszimmetrikus (660. oldal)

A sorozat (és a könyv is) egyébként igencsak tele van felnőtt tartalommal, szinte minden részben látni egy-egy asszonyt ruha nélkül, vagy valamilyen pózban helyzetben. Abból sem csináltak nagy ügyet, hogy a gyilkolászás ne legyen olyan véres. De szerintem így élvezhető. 

Utálom a Lannistereket, egyet kivéve. 
Kedvenc szereplőim: Havas Jon, Eddard Stark, Arya Stark, Daenerys Targaryen, Tyrion "Ördögfióka" Lannister. 
Akit mindenkinél jobban utálok: Cersei Lannister idióta picsa

Pontozásom:
Borító: 5/5
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Megfogalmazás: 5/5

Gyorsan el szeretném kezdeni olvasni a folytatást, az okom: Közeleg a tél... 
Aki nem szeretné megtudni, hogy mi lesz a könyv/sorozat végén, itt hagyja is abba az olvasásomat, a következő rész SPOILERES! 
Nagyon sajnáltam, hogy Eddard meghalt a történet végén, mert az egyik kedvenc szereplőm volt. Úgy gondoltam, egy kulcsszereplő nem halhat meg, bár ebben kételkedtem már Robert halálánál. 
Joffreyt ki nem állhatom, azt a gyereket jól meg kéne verni... Kicsit Harry Potterből Malfoy jut róla eszembe folyamatosan, amikor szerepet kap. Bár Sansát nem sajnálom, ő már a sztori elején sem volt túl szimpatikus. Remélem, hamar kiderül mindenki számára, hogy Joffreynak semmi keresnivalója nincs a trónon... Undorító, amit Cersei és Jamie művelnek. Testvérek... Fúj... 
Kíváncsi leszek, hogyan alakul Arya sorsa ezek után, hogy megszökött Királyvárból. 
A sárkányokért plusz pont az írónak, ezzel engem mindig meg lehet etetni. Imádtam, hogy Daenerys a karjaiban tartja három kis sárkányát. Remélem, a második részben bőven jut majd nekik is szerep. 
Khal Drogo miatt igazán szomorú voltam, olyan szép lett volna, ha ez a "szerelem" még jobban beteljesül, és még ennél is jobban kötődnek majd egymáshoz Danyvel. Azért elég szutyok érzés lehet, hogy a férje is meghalt, meg a gyermeke is (aki talán soha nem is élt). 
Azt nem mondom, hogy csak akkor fogom elolvasni a könyvet, ha a nap nyugaton kel és keleten fekszik, mert akkor hazudnék. Amint sikerül hozzájutnom a második kötethez, esek is neki azonnal. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése