2019. augusztus 14., szerda

Helen Hoang: Menyasszony rendelésre

Szerző: Helen Hoang
Cím: Menyasszony rendelésre 
Eredeti cím: The Bride Test
Fordította: Goitein Veronika
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2019 
ISBN: 978-615-5875-42-7
333 oldal, 3799 Ft
Fülszöveg:
Khái Diepnek nincsenek érzései. Nem gyászol, és nem szeret. Azt hiszi magáról, hogy sérült, de a családja ezt másként látja. Édesanyja a kezébe veszi az irányítást, és Vietnámba megy, hogy tökéletes feleséget találjon neki. 
Tran Ngoc My Ho Si Minh-városban lakik. Félvérként úgy érzi, sehová sem tartozik igazán. Amikor lehetősége nyílik arra, hogy - immár Esme néven - Amerikában egy férjjelölttel találkozzon, eszében sincs nemet mondani. Reméli, hogy ezzel a házassággal segíthet a családján. Arra azonban nem számít, hogy Khái-t nem sikerül a tervek szerint elcsábítania. Teljesen belebolondul a férfiba, akinek az a szilárd meggyőződése, hogy sosem fogja tudni viszonozni a lány érzéseit. 
Esme hamarosan kénytelen lesz elhagyni az Egyesült Államokat, és Khái csak ekkor döbben rá, hogy tévedett... és hogy a szerelemnek sokféle arca lehet. 

Borító: 
Naná, hogy a csuparózsaszín, zöldgerinces borító megvett már magának kilóra. :) Küllemre kifejezetten az a fajta könyv, amit meglátsz és arra gondolsz, ezzel szeretnél kifeküdni a szabadba, csinosan, kalapban, hideg üdítővel. Valahogy ilyennek képzeltem mindig azokat a könyveket, amelyek "öltöztetik" az olvasót, amiket kiegészítőnek a kezünkbe veszünk. Na de nem elég, hogy jól nézzen ki, belül is "szépnek" kell lennie. S hogy ez számomra szép volt-e, azt ebből a blogbejegyzésből megtudhatjátok. 

Történet: 
Ez Helen Hoang második kötete, amely megjelent az Álomgyár Kiadónál, ám számomra ez volt az első, ugyanis a másik regényt nem olvastam - még, pedig nagyon jó értékeléseket olvastam róla moly.hu-n. 

Vágytam valami könnyedre, így a kezembe vettem, hogy majd olvasom főzés közben, vagy amikor szünetet tartok a takarításban. Csakhogy ez nem így lett... Elkezdtem és nem bírtam letenni, beszippantott. Nincsenek nagy csavarok, nem kell tövig rágni a körmünket, de annyira élvezhető, szerethető, aranyos az egész könyv úgy, ahogy van, hogy az olvasó nem akar elszakadni tőle.

Több olyan történet van, amelyben egy keleti országban született nő vagy férfi Amerikába utazna, hogy szerencsét próbáljon. Ez is így indul, csakhogy Esme életében ez nem egy hirtelen jött ötlet, hanem egy váratlanul érkezett lehetőség. Édesanyjával, nagymamájával és kislányával él Vietnamban, napról napra élnek, takarítással keresi a kenyerét. Egy nap azonban a mosdóban, ahol takarít, összefut egy hölggyel, aki olyan ajánlatot tesz neki, amelyet ha elfogad, fenekestül felfordítja, teljesen megváltoztatja az életét. Esme úgy gondolja, ennél csak jobb lehet, és talán a kislányának is több lehetősége lesz, szerencsésebben indul majd az élete, mint neki. 

A nő, akivel a mosdóban találkozott, feleséget keres autista fiának, akiről úgy gondolja, hogy nem tud ismerkedni. Khái azonban tudna, csak nem akar közel engedni magához senkit, ugyanis tudja magáról, hogy annak tragédia lenne a vége - hiszen neki nincsenek érzései. Nem képes szeretni, és biztos benne, hogy soha nem is tudná megtanulni, hogyan lehet. 

Esme nem tudja, hogy Khái beteg. Amikor odaköltözik hozzá, minden nap megragad minden lehetőséget, hogy a férfi kedvében járjon, ám egyre reménytelenebbnek látszik minden, ahogy múlik az idő. Egy nyarat kapott, hogy magába bolondítsa a férfit. Khái anyja kijelentette, Esmenek két lehetősége van a nyár végén: vagy esküvő, vagy hazaút. 

Miközben telnek a napok és a hetek, Esme egyre jobban megszereti Kháit, aki viszont ezt nem tudja viszonozni, s a lány szerelmi vallomására is döbbenetes, sértő, felháborító választ ad. Sértő és felháborító, hiszen Esme nem tudja, mi lehet az oka annak, hogy a férfi nem képes szeretni őt. 

S amikor már majdnem sikerül megnyerni a szívét, még néhány titokról le kell húzni a leplet: a férfi nem tudja ugyanis, hogy Esmet otthon egy ötéves kislány várja. 

Tegnap hajnalig olvastam. Annyira szerethető, annyira érzelmes történet. Nem tudtam dühös lenni egyik karakterre sem. Mindenkit csak kedvelni lehet. Minden karakter annyira emberséges, annyira igazi. Kháit imádtam, az első sortól az utolsóig megértettem. Esme ellen sem írhatok semmit, hiszen az ő reakciói is tökéletesen érthetők. 

El fogom olvasni az írónő másik könyvét is. Csak tisztalelkű ember tud ilyen tisztalelkű embereket teremteni. Ez a könyv pirula a depresszió ellen. :) 

Pontozás: 
Borító: 5/5
Történet: 5/5
Stílus: 4/5
Karakterek: 5/5

Köszönöm szépen az Álomgyár Kiadónak, hogy olvashattam Helen Hoang könyvét! 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése