2018. szeptember 14., péntek

Lieber Ilona: Könny és mosoly

Szerző: Lieber Ilona
Cím: Könny és mosoly
Kiadó: Kozármisleny (magánkiadás)
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-963-12-0582-4
141 oldal, 1200 Ft


Fülszöveg:
Hol a dombok között
önfeledten játszik a szél, 
az emberek szívében 
őszinte szeretet él. 
(Kozármisleny)

Kapcsolatom a könyvvel és a szerzővel: 
Július végén kis községünkben került megrendezésre a Megyei Nyugdíjas Találkozó, amelyen a környék nyugdíjas klubjai léptek fel énekekkel, színdarabokkal, versekkel és prózával. 

A helyi nyugdíjas klub vezetője azzal a megtisztelő feladattal bízott meg, hogy konferáljam fel a szereplőket, fellépőket, amit boldogan és büszkén vállaltam el. 

A rendezvényen szép számban találkoztam igényes előadással, s akadtak olyanok is, amelyek igen közel kerültek a szívemhez. Ilyen volt például egy vers, a Nagyapámra emlékezem, mely Lieber Ilona egyik verse, s magától a szerzőtől hallhattuk. 

Néhány nap múlva a nyugdíjas klub vezetője, Ili néni bejött hozzám, és éppen a fent említett versről és annak szerzőjéről kezdett beszélni. Kérdezte, emlékszem-e rá, és ha igen, tetszett-e nekem is, ugyanis - büszkén újságolta - Lieber Ilonától kapott egy példányt a verseskötetből, amelyet szívesen kölcsönad, olvassam el. Nem gondolkodtam rajta, hogy szeretném-e elolvasni, természetesen rögtön rávágtam a választ, s Ili néni már nyomta is a kezembe a könyvet.  

A versekről, novellákról: 
Irodalmiságát tekintve nagyon vegyesek a művek, a benne rejlő emberség, szeretet azonban minden műnél határtalan. 
Fontos megjegyeznem, az írónő mindenféle szakmai előélet, előzmény nélkül vetette papírra szerzeményeit, nem a tanultak alapján, hanem szívből ír, s ez érződik is versein, novelláin, tele vannak keserűséggel, boldogsággal, fájdalommal, nevetéssel, könnyekkel és megnyugvással. Összességében elmondható, hogy Ilona műveinek központi témája a család, az otthon, az összetartozás, az elmúlás. 


A család idilljét, szeretetét hangsúlyozza többek között a Nagyapámra emlékezem, a Két öreg karácsonya, a Szárnyszegetten című versek, a haza, az otthon szeretetére hívja el a figyelmet a Szülőhazámhoz, a Nyitott szemmel, a Villányban jártam, a Köszöntelek Kozármisleny, s az elmúlásról szól például a Temetőben, az "Anya én elmentem", a Búcsú nélkül. Fellelhető a könyvben néhány vers a szerelemről is, de elmondható, hogy nem az a domináns téma. 

Ebben a könyvben benne van a szerző élete, minden fájdalma, elhagyatottsága, elkeseredettsége és boldogsága is. Hihetetlen, mennyi mindenen ment keresztül, mennyi megpróbáltatás érte élete során, ám ami számomra lenyűgöző, hogy erre a sok rosszra tudott pozitívan reagálni: nem feladni, nem csüggedni, hanem kihozni belőle valami jót, verseket, novellákat. Ha mindenki így reagálna a sok negatív történésre az életében, sokkal szebb világban élnénk. Lieber Ilona ezzel a könyvvel hozzájárult egy szebb világhoz. 

Hálás vagyok, hogy olvashattam, s ezért köszönettel tartozom Bényi Ilonának, a sombereki Nyugdíjas Klub vezetőjének is, hogy felhívta rá a figyelmemet.


A kötet beszerezhető közvetlenül a szerzőtől, Lieber Ilonától

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése