2018. május 5., szombat

Könyvfüggők Problémái Book Tag

Keresgéltem a Molyon könyvjelzőzött cuccaim között, akkor szembesültem vele, hogy még 8 hónappal ezelőtt @diamondfox kihívottja voltam, s még nem válaszoltam meg a kérdéseket. Már ezerszer megfogadtam, hogy akkor olvasgatom csak a frisseimet, ha van is időm reagálni rájuk, de soha nem sikerül betartani. Ám jobb későn, mint soha, úgyhogy pótolom is az elmaradásomat, megválaszolva a 11 feltett kérdést, amelyek ezzel az édes függőséggel, a könyvfüggőséggel kapcsolatosak.
Egyébként is szeretek kérdésekre válaszolni, meg úgy általában, beszélni, de hogy könyves kérdések, az már csak hab a tortán. ♥

1. Van kismillió olvasatlan könyved. Hogyan döntöd el, melyiket olvasod el legközelebb? 
Mindig több könyvet olvasok egyszerre, de legalább kettőt: egy "kötelezőt" és egy kedvemnek valót. Mindig van egy recenziós és egy nem recenziós aktuális olvasmányom. De hogy végül melyikre esik a választás, az abban a pillanatban dől el, ahogy elkezdeném olvasni az újat - fülszöveg, vagy a szerző ismert stílusa alapján a hangulatomhoz mérten választok könyvet. 

2. Már elolvastad egy könyvnek több, mint a felét, de nem tetszik. Folytatod vagy abbahagyod? 
Mindenképpen folytatom, elvből nem hagyok félbe könyvet. :) Bár talán kettő volt az életemben, amit mégis elhajítottam, mert képtelen voltam végigolvasni, de azért általában elszenvedem magam az utolsó mondatig akkor is, ha borzalmas. 

3. Közeledik az év vége és még mindig nagyon távol vagy az olvasási listád teljesítésétől. Mit teszel? 
Ez tipikus, minden évben igaz, hogy december elején döbbenek rá, mennyi minden olvasatlan még azokból, amiket január-februárban összeírtam. Ilyenkor általában az első reakcióm a pánik, és ész nélkül olvasok az utolsó szabad két percemben is, aminek az lesz a következménye, hogy bármennyire szeretném, akkor sem sikerül utolérni magam, és számolgatom, melyik kihívásokról kellene lemondanom... 

4. Egy könyvsorozatnak, amit imádsz, nem egyeznek a borítói. Hogyan kezeled? 
Falra mászok tőle. A Cinder volt nálam a legnagyobb érvágás ilyen téren, nem is vettem meg már a második kötetet. Van még egy ilyen a polcomon, Eta könyvei, a Csodaidők. Ott csak a borító keménysége-puhasága nem egyezik, az is zavaró, bár ismerem az okát, így viszont természetesen nem mérvadó vásárlásnál. 
Ha komoly méretbeli problémák vannak, akkor egyértelmű, hogy nem veszem meg, ahogy akkor sem, ha egy sorozat valamelyik része régi, valamelyik új kiadású, és esetleg még a kiadó sem ugyanaz... Kivételt képeznek persze az olyan sorozatok, amik önálló kötetként (is) funkcionálnak (pl. Agatha Christie könyvei). 

5. Minden ismerősöd imád egy könyvet, amit te gyűlölsz. Kivel beszéled meg, aki szerinted a te oldaladra állna? 
Sosem akartam senkit az oldalamra állítani, de szívesen bocsátkozom igényes, visszafogott vitába a könyvet imádó ismerőseimmel arról, hogy miért jó vagy rossz az adott könyv. 

6. Nyilvános helyen olvasol, és nagyon felzaklat a könyv, annyira, hogy sírni kezdesz. Mit kezdesz magaddal? 
Sosem sírok nyilvános helyen. Ha egy párhuzamos univerzumban mégis úgy érezném, hogy ez olvasás miatt be fog következni, akkor abbahagynám az olvasást. 

7. Egy könyvnek, amit nagyon szeretsz, most jön ki a folytatása, de te már nem emlékszel egészen az előző részre/részekre. Mit teszel, újraolvasod az előző részt/részeket, vagy keresel róla egy összefoglalót a neten, vagy kihagyod a folytatást... stb? 
Ha egy könyvet nagyon szeretek, akkor emlékszem a cselekményére - általában. Ha mégsem szerettem annyira, és nem rémlik a sztori, akkor a blogbejegyzésemet (ha van) szoktam visszaolvasni róla és a molyos értékelésemet. 

8. Nem akarod kölcsönadni a könyveidet senkinek. Hogyan utasítod rendre udvariasan azt, aki mégis kölcsön akar kérni tőled egyet? 
Egész egyszerűen megmondom, hogy soha senkinek nem adok kölcsön könyvet. Az ismerőseim, akik tudják, mennyire fontos részei a könyvek az életemnek, eddig ezt mindig elfogadták. Tudják, hogy nekem a könyvek a mindeneim, nem kölcsönözhetők. 
Korábban gyakran adtam kölcsön könyveket, akkor is csak közeli ismerősöknek, azonban még így is pofára estem néhányszor, így a már meglévő megszorításokat még komolyabban kezdtem venni, nincs kölcsön, talán 3-4 embert tudnék összeírni, akikre rábíznám a könyveim néhány napra, de ők ugyanazok az emberek, akikre a gyerekeimet is rá merném bízni néhány napra. 

9. A hónapban már öt könyvnek kezdtél neki, és egyiket sem fejezted be. Hogyan jutsz túl ezen az olvasási válságon? 
Nem esem kétségbe, ez is teljesen hétköznapi nálam. Jelenleg négy könyvben vagyok benne. Ha nagyon nem megy, és 1-2 hétig bele sem lapozok (ez mostanában fordul csak elő, amióta ismét dolgozom), akkor azért megerőszakolom magam, és leülök "muszájból" olvasni, az visszaráz azért a könyvmoly-világba. 
Egyébként minden évben van egy ilyen időszak, egyszerűen nem akarok olvasni semmit, hiába imádom a könyveimet. Volt, amikor ez 1-2 hétig, de volt olyan is, amikor 1-2 hónapig tartott. Túllendültem, és ettől függetlenül ugyanolyan fontos része az életemnek, még ha néha kell is egy kis szünet. 

10. Nagyon sok könyv jelenik meg mostanában, ami érdekel, és majd' meghalsz, hogy olvashasd. Mit csinálsz? Hányat veszel meg ezek közül? 
Sajnos nem igazán tudok könyveket vásárolni, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a "majdmeghalokhogyolvashassam" kategória inkább a klasszikus irodalomra jellemző, azokat meg - sajnos? - fillérekért meg lehet szerezni. Ha valami új nagyon érdekel, kiveszem a könyvtárból, és a kiadók is gyakran örvendeztetnek meg újdonságokkal. 
Persze amire nagyon rá vagyok remegve - mert imádom a szerzőt, vagy mert egy kedvenc sorozat folytatása - azt mindenképpen megveszem. 

11. Végre sikerült megvenned a könyveket, amiket nagyon szerettél volna, és alig várod, hogy olvasd őket. De meddig hevernek a könyvespolcon, mielőtt ténylegesen el is olvasnád őket? 
Hangulatfüggő. Volt már olyan "nagyon vágyott", amit még aznap elolvastam és be is fejeztem, és van olyan is ugyanebben a kategóriában, amit két éve vettem, de még mindig nem olvastam el. 

Köszönöm a kérdéseket, öröm volt megválaszolni! :) Nincsenek kihívottjaim, de szívesen olvasnám bárki válaszait. :) 

1 megjegyzés :