2018. április 7., szombat

E. Csorba Csilla: Ady - A portrévá lett arc - Ady Endre összes fényképe

Szerző: E. Csorba Csilla
Cím: Ady - A portrévá lett arc - Ady Endre összes fényképe
Borító: Székely Aladár üvegnegatívjainak felhasználásával 
Kiadó: Petőfi Irodalmi Múzeum 
Kiadás éve: 2008
ISBN: 978 963 9401 53 2 
240 oldal, 3990 FtFülszöveg:
A Petőfi Irodalmi Múzeum 1977-ben indította el az írók fotóval kapcsolatos fénykép-ikonográfiai kutatását, melynek eredményei először egy tanulmánykötetben, majd a Fotótéka sorozat könyveiben jelentek meg. 
Ennek köszönhetően Ady, József Attila, Jókai Mór, Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Juhász Gyula valamennyi fellelhető fotográfiája a közönség elé kerülhetett. Az utóbbi időben előkerült eddig ismeretlen fényképek, valamint az elektronikus képfeldolgozás korszakában a minőségileg javuló nyomdai lehetőségek arra ösztönözték a szerkesztőket, hogy 2005-ben ezt a sorozatot újraindítsák. 
József Attila (2005) és Kosztolányi Dezső (2006) fényképei jelentek meg ez ideig, s most útjára bocsátjuk az Ady Endréről készült valamennyi fotográfiát tartalmazó albumot. A kötetek a Petőfi Irodalmi Múzeumban megvásárolhatók. 

A könyvről: 
Az egész országot - s bevallom, engem is megfertőzött - hatalmas Ady-kultusz lepi el. Talán rá jellemző a magyar irodalmi alakok közül leginkább, hogy a költészetének népszerűségét túlnőtte az életének népszerűsége. 
Bevallom, én is sokkal gyakrabban forgattam a kezemben a költő életéről, szerelmeiről szóló könyveket, mint magukat a versesköteteket, jóllehet, azok is aktív szereplői az életemnek. 
Mivel szinte fölöslegesen sok könyvem van, amely Ady életét taglalja, így nem terveztem egy újabbat beszerezni, ez a csoda azonban a maga egyetlen példányában ott pihent a Lurdy-ház Lírájában. Egy jelnek vettem, hogy így összetalálkoztunk, azonban mégis búcsút vettem tőle és más könyvek mellett döntöttem. 
Aztán - igen, a karma - mégis úgy alakult, hogy néhány nappal később egy nagyon jó barátom megajándékozott vele. Alapvetően az egyik legfontosabb Adyról szóló könyvem lett, bár Péter I. Zoltán könyveit is előszeretettel veszem a kezembe, azokhoz fordulok mindig, ha valaminek gyorsan utána akarok nézni a költővel kapcsolatban. 

Ez a könyv, vagy nevezzük inkább a továbbiakban albumnak, más, mint a többi, ugyanis elenyésző a benne található szöveg mennyisége, az egész kötet a fotókról szól. Megtalálható benne az összes fellelhető fotó a költőről, a legnépszerűbbtől a számomra eddig teljesen ismeretlenig. 
104 darab fotót és a hozzájuk tartozó magyarázatot ismerhetjük meg ebben a 240 oldalban, egy bőbeszédű bevezetővel indítva. A bevezetőből megismerjük a fotográfia és az irodalom, a fotózás és Ady kapcsolatát, hogy milyen és mekkora szerepe volt a magyar költő életében a fényképeknek.
A képek kronológiai sorrendben találhatók, az első 1878 közepén, az utolsó Ady halálakor, 1919. január 27-én készült. 

Minden egyes kép mellett feltüntette a szerkesztő, hogy mikor, hol készült, ki fotózta, hány darab van belőle és mekkora méretben, hol találhatóak meg ezek a példányok, mikor és hol történt az első megjelenés, mik a rájegyzések (ha vannak). Ezen információk után pedig esetenként magyarázatot olvashatunk, akár a kép megszületésének körülményeiről, akár a fotópéldányok jelenlegi helyéről, vagy egyes fotók közötti kapcsolatokról. 

Azt mondom, lehetőségeihez képest tökéletes, hiánytalan és hiánypótló album, örülök, hogy az Ady-gyűjteményem része lett. ♥

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése