2015. január 26., hétfő

2014-es összesítő bejegyzés és toplista

Ahogy tavaly ilyenkor megírtam a 2013-as összesítőmet, úgy megteszem ezt most a 2014-es évvel is, több borító képével és egy újításommal, a toplistával bővítve. Kicsit talán későn, hiszen egy hónap telt már el "idén", de inkább később, mint soha. :) Vágjunk is bele...

Ahhoz képest, hogy a kislányom miatt hatezer felé kellett rohannom és nagyon sok időm lefoglalja, úgy érzem, mégis sikerült megfelelnem a saját elvárásaimnak. Nem tudatosan, de ő is hozzájárult ahhoz a mennyiséghez, amit sikerült elérnem, hiszen rengeteg mesekönyvet olvasgattunk. 
102 darab könyvet, 27.886 oldalt sikerült olvasnom a 2014-es évben. Ez 7 darab könyvvel kevesebb, mint az előző évben. Eléggé vegyes olvasmányokról van szó. Ám mivel nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség, vizsgáljuk meg a tavalyi olvasmányaimat kicsit részletesebben:


Egy kis statisztika: 
- A 102 könyvből 26 magyar (Meglepődtem, lényegesen több, mint amire számítottam, viszont kevesebb a tavalyinál.) 
- 2014-ben legfőképpen Lili kedvében járva 8 mese- és kisgyermekkönyvet olvastam. 
- Ebben az évben 7 babaápolással kapcsolatos könyvvel ismerkedtem meg. 
- Az olvasásaim közül 14 recenziós példány volt. 
- A Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös és Arany Pöttyös sorozatából 29 kötetet sikerült elolvasnom. (Ezen nem lepődtem meg. :))
- A könyvek között 4 verses- vagy novelláskötet található, ezek közül kettőben az én novelláimból is olvasható 1-1. A 4 kötet ismét nagyon kevésnek tűnik, szégyellem is a pofámat, de mint eddig minden évben, idén is megfogadom, hogy 2015-ben több lesz a verseskötetek és novelláskötetek száma. Remélem, idén tényleg sikerül betartanom. 
- Az olvasmányaim között csupán egyetlen képregény volt, a Warcraft Legendák. 

LEGek: 
- Legszebb borító: Marissa Meyer: Cinder
- Legrövidebb könyv: Rob Scotton: Russel, a bárány (12 oldal)
- Leghosszabb könyv: Dan Brown: Inferno (656 oldal) 
- Legjobb mesekönyv: Jane Ray: Hamupipőke
- Legjobb Vörös Pöttyös: Jennifer L. Armentrout: Obszidián 
- Legjobb klasszikus magyar: Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival 
- Legjobb kortárs magyar: Leiner Laura: Bábel
- Legjobb klasszikus külföldi: Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban 
- Legjobb kortárs külföldi: Dan Brown: Inferno
- Legrosszabb könyv: Sarah Dessen: Altatódal 
- Legunalmasabb könyv: Stephen King: Borzalmak városa
- Legérdekesebb könyv: Kevin Leman: Születési sor(s)rend 
- Legmeghatóbb könyv: Richard Paul Evans: A karácsonyi doboz
- Legszerethetőbb történet: L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
- Legjobb recenziós könyv: Francine Rivers: Megváltó szeretet 

A LEG-ekből nem derül ki, de nem csupán a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő íróktól, írónőktől olvastam, klasszikusok is bőven akadtak a repertoárban. A 2014-es olvasmányaim listájából nem maradhattak ki olyan nagy nevek, mint Jókai Mór, Fekete István, Mikszáth Kálmán, Robert Graves, Henryk Sienkiewicz, Makszim Gorkij és Mihail Bulgakov. 

TOP10-es listám: 
10. Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Félve álltam neki, mert túl nagy volt körülötte a felhajtás. Volt egy időszak, amikor szinte mindenki Moning könyveit falta, én pedig nem akartam ebbe a hibába esni, nem akartam a nagy tömegbe tartozni. Végül nem bírtam, kíváncsi lettem, mire ez a nagy szerelem a sorozat iránt. Hiába, a "nagy tömeg" nem téved, nagyon jó kezdőkötete a sorozatnak. 


9. Francine Rivers: Megváltó szeretet
A legpozitívabb csalódás volt számomra ez a könyv. Azt hittem, kapok valami romantikus ponyvát, tele semmitmondó, üres szavakkal. Ehelyett egy hihetetlen lélekkel rendelkező könyv és történet fogadott. Nagyon örülök, hogy megismerkedhettem ezzel a kötettel. 8. Stephenie Meyer: A burok
A filmet előbb láttam, mint a könyvet olvastam volna. Éppen ezért tartottam tőle, hogy unni fogom, hiszen tudni fogom mindig előre, mi történik. Lehet, hogy a történet ugyanaz, de egy teljesen más perspektívából ismertem meg az egész világot, sokkal többet éltem meg benne, mint amennyit a film nyújtani tudott. Csak a leírt történet enged bepillantást az emberek gondolataiba. 

7. Stephen King: Carrie 
Kinget egyébként is nagyon szeretem, de ez a könyve az átlagnál is jobbra sikeredett. Nem tudtam abbahagyni, lehetetlenség volt letenni a végénél előbb. Remélem, lesz még hasonlóban részem a könyvei kapcsán idén is. 
6. Leiner Laura: Bábel
A Bábel igazán Laurásra sikeredett, pont azt nyújtotta, amire akkor éppen vágytam, amikor a kezembe vettem. Sokan sérelmezték, hogy túlságosan hajaz A Szent Johanna gimire stílusban és a szereplők karaktereiben is egyaránt. Persze, hogy kísértetiesen hasonló, hiszen ugyanaz az írónő írta mindkettőt. :) Nekem pont ettől a hasonlóságtól jött be ennyire. 


5. Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa
Azt nagyon jól tudtam, hogy ha egy Cassandra Clare könyvet elkezdek, az nem hagy nyugton a végéig, sőt, a sorozat következő kötetének elkezdéséig. Az előző kötetnél úgy éreztem, Clare kicsit beleunt Claryék történetébe, itt viszont visszakaptuk azokat a szereplőket azokkal a jellemekkel, amiket az előzőekben úgy megszerettünk. 4. L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
A szívem táncra kelt, ahányszor ezt a könyvet a kezembe vettem és olvasni kezdtem. Úgy simogatta a lelkemet, hogy egyszerűen képtelen voltam belőle egyszerre többet olvasni, mert azt akartam, hogy soha ne fogyjon el. Sajnálom, hogy a további kötetek nincsenek meg még nekem, de mindenképpen pótolni fogom az efféle hiányosságaimat (is).

3. Jennifer L. Armentrout: Obszidián
Meglepően jó kis történet, pedig az elején nagyon klisésnek tűnt, tartottam tőle, hogy egy tucatkönyvet fogok a kezembe. 
2. Dan Wells: Partials - Részben ember
Dan Wells könyvénél mertem kijelenteni azt, hogy igazán kedvelem a disztópiákat. Nem gondoltam, hogy az Éhezők Viadala vagy A beavatott felülmúlható lenne. Azonban amint ezt a könyvet elolvastam, az előzőleg említett két disztópiát nagyon gyengének éreztem. 
1. Dan Brown: Inferno
Az abszolút első természetesen Dan Brown új könyve, az Inferno. Nem is lehetne más. Az első könyvétől kezdve imádom a stílusát, a karaktereit, a csavarokat a történeteiben. Nagyon vártam a kötet megjelenését, és amint lehetőség adódott az elolvasására, természetesen meg is tettem.


Nos, dióhéjban ennyi. Kívánom, hogy a 2015-ös évem is legyen ilyen tartalmas és igényes az olvasmányok terén, és kívánok minden olvasni szerető embernek, "sorstársamnak" hasonlóan jó olvasmányokat, mint amilyenek ebben a blogbejegyzésben találhatók. 


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése