2012. szeptember 21., péntek

Könyvek és emberek - avagy szeresd legjobb barátaidat

Ma Bajáról utaztam hazafelé a buszon. Mellettem egy főiskolás ismerősöm ült, és könyvekről, illetve pontosabban az olvasásról beszélgettünk. 


Volt egy hír, miszerint Japánban egy pasas közel 600 könyvet lopott el a könyvtárból: amit kikölcsönzött, elolvasta és feltette a polcára mondván, hogy amit elolvasott, az már az övé. (Tény, hogy van egy ilyen mondás, hogy amit megtanultunk, az a miénk, de szerintem képletesen értendő...:D) 

Nos, elmeséltem ennek az ismerősömnek ezt a hírt, és el volt ámulva. Nem azon, hogy hány könyvet ellopott a pasas, hanem feltette a költői kérdést: "Ki az, aki elolvas 600 könyvet?" 
A válaszom az volt, hogy nagyon sokan. Erre a reakciója: "Én hasznosabb dolgokkal töltöm az időmet. Az ember életében az első 10 könyvnek még van értelme, de 2-300 könyv után már mi értelme újat olvasni?"
Akkor hirtelen nem tudtam erre reagálni, ugyanis ledöbbentem. Az első tíz könyvnek van csak értelme? Kapásból húsz okot fel tudok sorolni amellett, hogy folyamatosan, minél többet olvassunk. Lássuk: 1) Dosztojevszkij 2) Ady 3) Kosztolányi 4) Gorkij 5) Tolsztoj 6) Sienkiewicz 7) Tolkien 8) Rowling 9) Paolini 10) Mitchell 11) Brontë 12) Szabó Magda 13) Coelho 14) Stephen King 15) Dan Brown 16) Suzanne Collins 17) Karinthy 18) Raana Raas 19) Rejtő 20) Flaubert. 
Persze többet is tudnék, de most kapásból ez a húsz ok jutott eszembe. Nem beszélve arról, hogy fejleszti az ember személyiségét és szókincsét, ha sokat olvas. Attól, hogy valaki elolvas életében 10 könyvet, még nem biztos, hogy túl sokat hozzátesz az adott számú könyv a szókincséhez.

Mellesleg szóba került az is, hogy nem mindegy, hogy mit olvas valaki. Sokkal többet ér, ha valaki megismerkedik egy évben 10-20 klasszikussal, minthogy kezébe vesz 100-120 Nora Robertset vagy Danielle Steelt. 

Na meg valljuk be: nem jobb egy értelmes, művelt emberrel beszélgetni, akivel van is miről? :) 

A másik kedvenc szövegem, amit a leggyakrabban hallok: "Én is szívesen olvasnék, de sajnos nincsen rá időm." - Az esetek 90%-ában ez a beszélgetés úgy folytatódik, hogy a beszélgetőpartner elmeséli, hogy 2-3 naponta órákig lent van kocsmában, vagy  hogy melyik sorozatokat nézi a tv-ben. Mindenkinek arra van ideje, amit szeretne csinálni. Ha olvasni szeretek, szakítok rá időt. Ezt az időt nem a kötelező feladataimból vonom el. Tv helyett olvasok. 
Apukám mindig arra nevelt, hogy az ember legjobb barátjai a könyvek. Nem csapnak be, csodás világokba visznek, csodás helyeket és lényeket tudunk általuk megismerni. Az én szobám tele van a legjobb barátaimmal... 
Szeretném egyszer azt látni, hogy egy középiskolás nem azért mulasztotta el a házi feladatát, mert egész délután kocsmázott vagy a gép előtt kockult, hanem azért, mert egy nagyon jó könyvet olvasott. Ahogy divatba jöttek a különböző ruhák és hajstílusok, úgy divatba jöhet még az olvasás is - én ebben reménykedem. 

A buszon ülő srác mentségére szolgáljon, hogy a műszakira jár.

1. kép: édesapám könyvespolcának részlete
2. kép: A Világirodalom Remekei gyűjteményem 

8 megjegyzés :

 1. Na én is mindig ezt mondom és ezt vallom erőteljesen, hogy én inkább hasznosabb dolgokkal töltöm az időmet... ezért olvasok :D

  VálaszTörlés
 2. Végre. :) Ilyesmit sajnos nagyon ritkán hallok... :(
  Az igazat megvallva én is ilyen vagyok: szívesebben olvasok ivás/bulizás helyett. :)

  VálaszTörlés
 3. *nagyon bólogat*
  Bevallom, örülök, hogy már ketten vagyunk ilyen gonoszok, hogy inkább olvasson valaki keveset, de értelmeset, mint 100 DS-t és társait egy évben.
  Egy állásinterjún mondta a hr-es csaj, amikor meglátta, hogy kint volt az asztalon Merle-től A bálvány, hogy: "de jó neked, hogy te olvasol, nekem nincs időm rá." Nem akartam még az elején olyan galád lenni, hogy végignézek rajta és azt mondom: ha nem járnál annyit manikűröshöz meg fodrászhoz, neked is lenne időd, úgyhogy inkább nem reagáltam.

  VálaszTörlés
 4. Teljesen jogos!
  Fodrászról és műkörmösről jut eszembe: sokan azt mondják, azért nem olvasnak, mert drágák a könyvek, nincsen rá pénzük.
  Falun (!) a legolcsóbb műkörmös 2500-3000 Ft-ért csinál körmöt. Nem tudom, Pest és környékén mennyivel emelkedik ez az összeg, de van egy olyan érzésem, hogy egy ilyen alkalom kihagyása két új könyvet teremthet az ember polcára.
  De én a műkörmös, festett cicababáknál már el sem gondolkodom, hogy miért nem olvasnak...

  VálaszTörlés
 5. Igen, múltkor láttam egy hirdetést, hogy 4000-ért csinálnak műkörmöt egy kisebb városban. Ezen majdnem 3 részt megveszek a Regényes életekből, és nem kell aggódnom, hogy 2-3 hét múlva töltetni kell :P.
  Igen, nekem is volt már velük pár sztorim, és abszolút nincs semmi közös bennünk. Egyébként a fodrász is 2500-3000 körül van falun, és nem mindenkinek létszükséglete, hogy hetente-kéthetente beszáríttassa a haját. Festeni meg otthon is lehet, méghozzá ingyen.

  VálaszTörlés
 6. A végtelenségig sorolhatnánk az érveket a könyvek mellett a műkörmökkel ellentétben... :) Sajnálom, hogy ilyen kevesen fognak könyvet mostanában a kezükbe, és a legtöbben arra hivatkoznak, hogy nincs idejük olvasni. Ugyan már! Hagyja ki az idióta műsorokat a tv-ben, vagy csak feleannyit üljön facebook előtt, és máris felszabadult némi idő, amit azzal tölt, amivel szeretne.
  Akkor szokott még megfájdulni a szívem, amikor egy gyönyörű terjedelmű könyvet olvasok (legutóbb a Kardok viharával voltam így), és azt mondja valaki: "Hű de vastag könyvet olvasol, nekem ez legalább három év lenne." :(

  VálaszTörlés
 7. Fáziskéséssel: nem értem ezt, miért ájul el valaki, ha látja, hogy 400-500 oldal feletti könyvet olvasol? És akkor mi van? Ha jó a könyv, nem számít, hány oldalas :).
  Szerintem is inkább kifogásokat keresnek sokan, és nem veszik észre, míg nyavalyognak, már elolvastak volna 1-2 oldalt, vagy fejezetet.

  VálaszTörlés
 8. Azért ájulnak el a 4-500 oldalnál nagyobb könyvnél, mert vannak, akiknek még a 100 oldal is sok. Hallottam én már olyat is egy vastagabb könyvemnél, hogy "egész életemben nem olvasok ennyit összesen". Sajnos ez a világ ilyen... Nincs igény az olvasásra... :(

  VálaszTörlés