2012. november 28., szerda

Nógrádi Gábor: A gonosz hét napja

Szerző: Nógrádi Gábor
Cím: A gonosz hét napja 
Kiadó: Móra Könyvkiadó 
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 198 
Fülszöveg:
Luca a ház tetején ül és énekel. Az emberek döbbenten nézik lentről, és a kislány bátyja, a tizennégy éves Alex zokogva borul térdre. Egyedül ő tudja: ha a húga lezuhan a tetőről, arról csakis ő tehet. Hét nap - ennyi kellett ahhoz, hogy a fiú mindent tönkretegyen maga körül. Akkor kezdődött az ámokfutás, amikor az apja lelépett otthonról, és a dühös Alex ellopott egy különös, foltos kutyát. Ettől a naptól fogva a fiú csal, hazudik, ármánykodik, haragszik az egész világra. Még szerelmét, Vivit is megalázza, mert a lány nem szereti őt viszont. Hét nap telik el a gonosz jegyében - s már Alex húgának élete a tét. Vajon minden bűnre van bocsánat? Enyhítő körülmény-e a viszonzatlan szerelem, a zűrös kamaszkor és egy zsarnok apa? Nógrádi Gábor izgalmas, felkavaró regénye ezekre a kérdésekre is választ keres.

A könyvről: 
Bevallom, talán életemben először olvastam úgy könyvet, hogy nem olvastam el a fülszövegét előre - pedig volt neki. Életemben először nem voltam kíváncsi egyetlen értékelésre sem. Véletlenül rápillantottam egy ismerősöm értékelésére, annyit láttam belőle, hogy "letehetetlen könyv", s máris kísérletezgetni kezdtem, vajon én le tudom-e tenni. (Nem tudtam.)

Nagyon tetszett az alapötlet, a történet. Úgy érzem, mostanában a legtöbb könyv egy kaptafára készül, felüdülés volt valami újat, mást, különlegeset olvasni. 
Amikor látták az ismerőseim/barátaim, hogy mi az új kiszemelt, azt kérdezték: "Milyen?" Alex stílusából (vagy Gábor stílusa?) eddig annyit tapasztaltam, hogy azt tudjam mondani: "Bukowski tiniknek". Most már tudom, több annál. Egy lecke, egy tanács, egy csipetnyi nevelés. 

A kezdete: Luca ül a ház tetején, és sír, hogy nem akarja, hogy meghaljon a kutyájuk. Mindez Alex miatt. Kíváncsi voltam: vajon miért a fiú a hibás? Amikor rájöttem, mitől különleges ez a kutya, akkor már azon kezdtem gondolkodni, mi összefüggés van a rejtélyes "fejlődés" és Alex között? (Azért bevallom, néha megijedtem a kutyától.)
Talán figyelmetlenség - vagy rossz nyomozó vagyok - de csak akkor esett le, amikor már Alexnak is. Az volt az egyetlen pont, amikor félbehagytam az olvasást, és akkor is csak annyi időre, hogy kimondhassam: "Úúúristen, de durva!". 

Amikor az utolsó oldalra értem, szívem szerint felmásztam volna a tetőre, és le sem jöttem volna addig, amíg nem lesz a könyvnek folytatása - de munkahelyen voltam éppen, így visszafogtam magam. 
Ha ez ifjúsági könyv, akkor sem szégyellem, sőt, megosztom mindenkivel: húszon túl is nagy élvezet a történet! 

Ha nekem ennyi idősen lett volna egy ilyen kutyám, vajon mi lenne most vele? Ha a tanítványaimnak lenne ilyen kutyájuk, melyiknek lenne a legfényesebb a szőre? 
Túlzás azt mondani, hogy ezt a könyvet kötelezővé kellene tenni az iskolában? Persze nem a kicsiknél, inkább az idősebb korosztálynál, 14-16 éveseknél. 

Pontozásom: 
A történet: 5/5 (rég találkoztam ennyire eredeti sztorival) 
Megfogalmazása: 5/5 (megszerettem Nógrádi Gábort, és a közös utunknak ez csak az eleje) 
Borító: 4/5
Kedvenc szereplő: Alex, Vivi, Luca, Toplák
Akit nem szerettem: Apa (mert mindig mindenféle dolga van)

2 megjegyzés :