2012. augusztus 22., szerda

Nicola Morgan: Látlak...Szerző: Nicola Morgan
Cím: Látlak... 
Eredeti cím: Deathwatch 
Fordította: Buti Boglárka és Győri Dávid
Kiadás éve: 2010
Kiadó: Pongrác 
282 oldal 

Fülszöveg:
„Valaki követi Cat McPhersont. Talán egy fiatal skizofrén? Vagy egy visszavonult, hóbortos tudós? Esetleg Cat volt barátja? Netán egy idegen? Akárki is az, tudja, hogy Cat retteg a rovaroktól. És ezt ki is használja, hogy megfélemlítse a lányt. Cat pedig könnyű préda, hiszen szinte mindent elárult magáról azon a közösségi oldalon, amelyről a szülei letiltották. A lány, bár tehetséges sportoló, nehezen viseli a kötelezettségekkel járó feszültséget. Ám eljön a pillanat, amikor az életéért kell futnia…”

A könyvről: 
Ennek a könyvnek az a célja, hogy felhívja a szülők és gyerekek figyelmét egyaránt a közösségi oldalak veszélyeire. 
A borítót díszítő hálónak is két értelme van: a világháló és a pók hálója. Mert valóban: az internet és a pók is feltűnik ebben a történetben. 

Nézzük, hogyan: 
Egy városban él Cat anyukájával, apukájával meg az öccsével. Catről annyit kell tudni, hogy nagyon jó sportoló, olimpiára esélyes. Tehetségét anyai nagyapjától örökölte, akit már nem sikerült megismernie. 

Cat elgondolkodik, talán nem az úszás és vívás az, amit ő igazán akar. Szeretne kicsit hétköznapibb lenni, a barátaival lógni, dolgozni. Egy közösségi oldalon beszélget barátaival esténként, a Fizzi-n. Ám valaki elkezdi ott figyelni... 

Molyon eléggé alacsony százalékszámot kapott ez a könyv. Sok negatív kritikát is olvastam. Amikor befejeztem a történetet, nem tudtam hová tenni: egyszerre tudtam volna én is lepontozni, ugyanakkor jó pontszámot adni rá. 

Aztán rájöttem: a legjobb könyv is lehet rossz, ha nem azt kapjuk, amire számítunk. Talán a Látlak...-kal sincs semmi gond, csupán az, hogy az ember úgy veszi a kezébe, hogy azt hallotta róla: a közösségi oldal veszélyeiről, holott ez a téma igen kis szerepet kap csak a sztoriban. Ha úgy adnák el, hogy "tinikrimi tele bogarakkal, barátokkal, ellenséggel", akkor nem számítanánk arra, hogy facebookról és társairól fogunk olvasni, talán a pontszám is emelkedne molyon valamennyit. 

A közösségi oldalakról eléggé szélsőséges képet alakított ki, azt nem írja a könyv, hogy megfelelő elővigyázatossággal használható, nem írja, mit lehet tenni, hogy velünk ne történjen meg az, ami a főhőssel megtörtént. Néhány napja, amikor a könyvről kérdeztek, azt mondtam, nagyon túlzó, de érdemes a gyerekek kezébe nyomni. Én el fogom olvastatni a gyerekemmel, és nem említem neki, hogy a könyv túloz, hiszen a gyerekek mindent csak feleannyira vesznek komolyan, mint kellene. 

Nem tudnám azt mondani erre a könyvre, hogy unalmas volt. Sokat agyaltam, vajon ki lehet az, aki Catnek rosszat akar, jól ki is lett találva a vége, ötletes történet. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése